Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het kabinet-Pisas versoepelt tijdelijk de regels voor sportevenementen. Sportwedstrijden met maximaal honderd fanaten in het publiek worden nu ook beschouwd als low-riskevenementen.

voetbalveldDat zei premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) donderdag tijdens de persconferentie over de laatste ontwikkelingen rond Covid-19 en de invoering van het Digitale Corona Certificaat (DCC).

Sinds de invoering van de QR-code op 19 oktober mochten er bij low-risksportevenementen maximaal 100 personen aanwezig zijn. Dit aantal was inclusief de sporters, coaches, scheidsrechters en het publiek. Als dit aantal wordt overschreden is de controle op het bezit van een QR-code verplicht. Dit zorgde voor veel commotie in de sportwereld. Dit weekeinde vinden er verschillende sportwedstrijden plaats, waaronder de play-offs voetbal.

Het kabinet voelde zich geroepen om voor dit dilemma een oplossing te zoeken. Dat was ook de reden voor het verschuiven van de persconferentie naar een later tijdstip. De juristen van de afdeling Wetgeving en Juridische Zaken moesten met een nieuw voorstel komen dat dezelfde dag kon worden geaccordeerd.

In de ‘tijdelijke regeling maatregelen uitzonderingstoestand Covid-19-pandemie’ wordt nu aan bijgevoegd dat bij sportevenementen met 100 mensen personen in het publiek er niet op het bezit van QR-code gecontroleerd hoeft te worden. Sporters, coaches en scheidsrechters worden niet in dit aantal meegerekend. Pisas benadrukte dat dit een tijdelijke uitzondering betreft. ,,We koppelen deze maatregel aan een periode zodat de sportclubs en organisaties hun deel in orde kunnen brengen”, aldus de premier gisteren.

Eerder deze week was er enige onduidelijkheid tijdens een controle van het multidisciplinaire team bij een honkbalwedstrijd. De inspecteurs van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en de agenten van het Bureau Bijzondere Wetten (BWW) stuitten op een keukenmedewerker die geen QR-code bij zich had, maar wel een vaccinatieboekje dat door het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) is uitgegeven. Sinds de invoering van de QR-code wordt het vaccinatieboekje echter niet meer geaccepteerd als toegangsbewijs. ,,Iemand die gelieerd is aan de honkbalfederatie of liga belde de minister van Economische Ontwikkeling om te zeggen dat het multidisciplinaire team gekomen is om de activiteit te stoppen”, vertelde Ronny Cornelis van MEO tijdens de persconferentie. Het is nimmer de intentie van het controleteam om activiteiten stop te zetten of bedrijven te sluiten, benadrukte Cornelis. ,,De betreffende controleur heeft de minister uitgelegd dat de keukenmedewerker naar huis zou worden gestuurd. De minister was echter niet op de hoogte van het decreet dat stelt dat de QR-code verplicht is. Hij dacht dat het vaccinatiebewijs van GMN nog steeds werd gebruikt. We hebben hem toen uitgelegd hoe het zat en hij begreep dit”, aldus Cornelis, die reageerde op tegensprekende berichten in de media.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).