Introductie mobiele app eind oktober 

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De website voor de ‘Curaçao Health App’ (www.curacaohealthapp.com) gaat vanaf maandag 11 oktober om 11 uur ’s ochtends in de lucht. Via deze website kunnen volledig gevaccineerden zich aanmelden voor een digitaal coronacertificaat (DCC). De app voor mobiele telefoons zal eind deze maand operationeel zijn.
F01 corona appHet DCC is in eerste instantie enkel bedoeld voor reizen binnen de Europse Unie (EU). Op een later moment zal de DCC ook lokaal worden ingevoerd. Dat zei premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) gisteren tijdens de persconferentie over de laatste ontwikkelingen rond Covid-19. 
De Curaçao Health App wordt in twee fases gelanceerd. De eerste fase is de website waar burgers minimaal 48 uur voor ze naar Europa reizen een DCC kunnen aanvragen. Iedereen die volledig is gevaccineerd en beschikt over een vaccinatiebewijs van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) kan het DCC aanvragen. Na registratie van het vaccinatiebewijs krijgen gebruikers een QR-code. Deze QR-code kan samen met een identiteitsbewijs gecontroleerd worden voor toegang tot een bepaalde plek, vooralsnog enkel in de EU en voor reizen. Dit betekent dat Curaçaoënaars die naar Nederland reizen vanaf volgende week niet meer naar Utrecht hoeven om hun vaccinatiekaart om te zetten in een QR-code. Nu moeten reizigers uit Curaçao  telefonisch een afspraak maken om vervolgens zelf naar Utrecht te reizen met een document voorzien van een BSN-nummer, een geldig identiteitsbewijs en de vaccinatiekaart. Het loket in Utrecht is overbelast, met wachttijden van 1,5 tot 2 weken, zo hebben Curaçaose ingezetenen ondervonden.
De tweede fase is de applicatie voor mobiele telefoons. Deze app is nog niet gereed. ,,We werken er hard aan, maar het ligt niet aan ons.” De vertraging heeft onder meer te maken met besluiten om de app beschikbaar te stellen in de Google Play Store en de App store. De premier verwacht de mobiele app ook lokaal te introduceren voor toegang tot evenementen waar het risico op besmetting met het coronavirus hoog is. ,,Dit zal verlichting brengen voor de entertainmentsector en het uitgaansleven”, aldus Pisas. 
Op 15 oktober lopen de huidige coronamaatregelen af. De regering moet voor die tijd aangeven of de maatregelen worden afgeschaald of juist opgeschaald. De nieuwe maatregelen die het kabinet zal moeten nemen hangen af van de druk op de gezondheidssector en met name de beddenbezetting van het aantal coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC). ,,We doen ons best om de economie open te houden. Curaçao is afhankelijk van liquiditeitssteun van Nederland. We hebben 300 miljoen gulden voor het vierde kwartaal aangevraagd, maar slechts 75 miljoen gulden is goedgekeurd. Om de economie en de volksgezondheid in balans te houden rekenen we op jou”, zo sprak de premier de bevolking rechtstreeks aan. De regering heeft in de laatste twee persconferenties laten doorschemeren hoe de health app in de toekomst zal worden toegepast. Net als in Nederland zullen burgers de QR-code aan de deur van de locatie waar het coronabewijs nodig is laten scannen. Pisas: ,,Het magische woord hier is blijf sportief.” Daarmee doelde hij op de tegenstanders van de coronapas. Ook spoorde hij iedereen aan zich te laten vaccineren. ,,In grote landen moet je betalen voor het vaccin. Hier is het tot nu toe gratis. Het is ook niet verplicht om je te laten inenten, maar dit is mijn boodschap: ‘Ban Bakuná. Ami a bakuná, ban abo awor’.”

Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.