GMN-SG Melfor: App voor Curaçao nu in testfase

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) zal nog deze maand de Curaçao Health App lanceren. Die sluit aan op het Digital Covid Certificate (DCC) van de Europese Unie en is in ieder geval binnen het Koninkrijk te gebruiken.

health appVolgens Sharlon Melfor, secretaris-generaal van het ministerie van GMN, is de app in een ‘testfase om daarna in productie te gaan’. Dat de lokale app zo snel mogelijk beschikbaar komt, is vooral belangrijk voor gevaccineerde inwoners van Curaçao die naar Nederland reizen. Vanaf zaterdag 25 september is daar een coronatoegangsbewijs verplicht om naar binnen te kunnen bij horecagelegenheden, evenementen, festivals, concerten, professionele sportwedstrijden en kunst- en cultuurinstellingen, zoals bioscopen en theaters.
Zolang er nog geen lokale corona-app beschikbaar is, moeten mensen die op Curaçao, of Aruba zijn gevaccineerd, hun vaccinatiebewijs laten registreren in Utrecht. Daarvoor moet eerst een afspraak worden gemaakt via het telefoonnummer 030-8002899, zo is te lezen in een bericht van 26 augustus op de website van de GGD Amsterdam. ,,Na registratie krijgt u een Nederlands coronabewijs dat u kunt uploaden in de CoronaCheck-app.” Sint Maarten heeft inmiddels wél een eigen Digital Covid Certificate. Dat heeft minister Omar Ottley (Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid) op 1 september bekendgemaakt. Daarmee loopt het eiland voorop. Curaçao is de app dus nog aan het testen en de Arubaanse overheid laat op 9 september weten dat Aruba ‘binnenkort het DCC lanceert’.
De Curaçaose minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van GMN tekende begin augustus een Memorandum of Understanding met het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in verband met de ontwikkeling van een DCC voor Curaçao. Destijds werd over de Curaçaose app gezegd dat die in eerste instantie alleen vaccinatiegegevens zou laten zien. In een volgende fase kan ook een negatieve coronatest en het bewijs dat iemand hersteld is van Covid-19 worden toegevoegd. De Curaçao Health App maakt van de gegevens, net zoals de Nederlandse CoronaCheck, een QR-code. Die code wordt gecontroleerd om toegang te krijgen. De apps van de CAS-landen sluiten aan op het systeem van de Europese Unie (EU) en kunnen behalve op de eilanden zelf, gebruikt worden op Bonaire, Sint Eustatius en Saba en in landen die zijn aangesloten bij de EU.
Buitenlandse bezoekers die niet gevaccineerd zijn en naar locaties of evenementen willen waar een coronabewijs verplicht is, kunnen zich, net als niet-gevaccineerde Nederlanders, gratis laten testen via www.afspraak.tetsenvoortoegang.org. De uitslag is 24 uur geldig en kan via de e-mail worden omgezet in een QR-code.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).