Pisas toont Knops roots

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Tijdens zijn werkbezoek aan Curaçao kwam staatssecretaris Raymond Knops op plekken waar hij niet eerder was geweest. Op Bándabou zag hij de armoede maar ook de hoop dat premier Pisas er wat aan zal doen.

aardigeventKnops kwam zaterdag aan op Curaçao en sloot zijn bezoek gisterochtend af met een persconferentie, samen met premier Gilmar Pisas (MFK). Pisas nam de staatssecretaris mee naar de plekken waar hij opgroeide. ,,Ik ben de afgelopen vier jaar vaak in Willemstad geweest en heb veel organisaties bezocht en met veel mensen gesproken, maar hier was ik nog nooit geweest”, zegt Knops. ,,Je ziet de armoede en tegelijkertijd de hoop, dat viel mij op. De hoop dat het beter wordt met Pisas als premier.” De Nederlandse staatssecretaris ziet het uitbannen van de armoede ook als zijn verantwoordelijkheid. ,,Alles wat we doen, ook in het kader van de Landspakketten en hervormingen, moet ertoe leiden dat we die armoede vaarwel kunnen zeggen.”
Knops en Pisas kijken beiden terug op een goed bezoek. Ze hebben elkaar, vooral op een informele manier, beter leren kennen. ,,Dat is belangrijk”, vindt Pisas. ,,Ik had een heel ander beeld van hem, maar dat is veranderd nu we zo samen in de auto hebben gezeten en met elkaar hebben gesproken. Het is toch een aardige vent, vind ik.”
De ontvangst op Bándabou noemt Knops ‘heel hartelijk’. Hij bedankt Pisas voor de ontmoetingen met bewoners. ,,Want het gaat altijd over mensen. Wij dienen de bevolking. Premier Pisas die van Curaçao, ik die van Nederland. Het is mooi om te zien dat er eigenlijk heel weinig verschil is tussen het dorp waar ik vandaan kom en Bándabou. De gemeenschapszin, mensen die elkaar groeten, de hartelijkheid.”

Het werkbezoek was wat langer dan gebruikelijk en daarom was er ruimte om meer van het eiland te zien en zelfs een potje te voetballen. Maar daarnaast was er natuurlijk serieus aandacht voor de actuele situatie. ,,Ik ben heel blij met de goede gesprekken die we hebben gehad”, zegt Knops. ,,Het ging over wat dit kabinet te doen staat. Je zult maar minister worden in deze tijd. De problemen zijn groot. De vraag was dan ook: hoe kunnen we elkaar helpen?”
Nederland wordt op dit moment zelf geregeerd door een demissionair kabinet. Zijn tijd als staatsecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zit er binnenkort op. Hij zal het missen, al die mensen die hij leerde kennen en waarmee hij een band opbouwde. ,,Tegen al die mensen zeg ik, ga door op dezelfde weg. Die draagt er uiteindelijk toe bij dat kinderen en kleinkinderen het ook goed zullen hebben in de toekomst.” Koninkrijksrelaties zijn relaties tussen mensen. Knops: ,,Mensen met bepaalde functies, die elkaar kunnen vertrouwen, die het oneens kunnen zijn. Maar altijd is het doel er met elkaar uit te komen en niet tegenover elkaar te staan. Ik hoop dat we dat kunnen voortzetten. Daar heb ik alle vertrouwen in.”

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.