‘Voorzichtig met tien ingrepen per dag’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao Medical Center (CMC) gaat de electieve (geplande) zorg weer stapje voor stapje opstarten. Kritieke oncologische gevallen, patiënten met kanker, worden als eerste geopereerd.

cmcDat is mogelijk omdat sinds gisteren minder dan vijftig patiënten met Covid-19 zijn opgenomen. ,,Daardoor is er wat ruimte en personeel beschikbaar om weer te beginnen met een deel van de reguliere zorg”, zo laat CMC weten. De wachtlijst voor operaties en ingrepen is de afgelopen maand opgelopen tot 1.432. Het ziekenhuis heeft dus een behoorlijke inhaalslag te maken, maar begint bewust heel voorzichtig met de eerste behandelingen van geplande zorg. Dat zijn allereerst patiënten met kanker die urgent een oncologische operatie moeten ondergaan. CMC-woordvoerder Germaine Gibbs zegt dat deze week wordt uitgegaan van ongeveer tien operaties per dag. ,,Een derde oncologie, een derde in verband met een bevalling en een derde overige spoedgevallen.”

Ook zullen medisch specialisten weer patiënten kunnen zien op de polikliniek. Patiënten van wie eerder een afspraak werd gecanceld krijgen bericht met een nieuwe tijd en datum. Alleen longspecialisten en internisten kunnen hun patiënten nog niet oproepen. Op deze afdelingen liggen nog patiënten met Covid-19.
Vanaf nu mogen patiënten die geen Covid-19 hebben dagelijks weer één persoon van achttien jaar of ouder op bezoek krijgen tussen 15.00 en 16.00 uur. Wie een afspraak heeft in het ziekenhuis mag zo nodig door één volwassene begeleid worden. Het dragen van een mondkapje is verplicht in het ziekenhuis evenals afstand houden en handen wassen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).