‘Vier coronapatiënten Aruba terug naar Curaçao’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het aantal covidpatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) dat intensieve zorg nodig heeft, is gisteren aanzienlijk afgenomen. Ook konden vier Curaçaose patiënten die op de intensive care van het Horacio Oduber Hospitaal op Aruba lagen, terug naar Curaçao.
covidDe vier patiënten die gisterochtend van Aruba terugvlogen naar Curaçao, hoeven niet langer in het ziekenhuis te blijven. ,,Zij kunnen thuis verder genezen van Covid-19”, zegt CMC-woordvoerder Germaine Gibbs. In het Horacio Oduber Hospitaal worden nu nog vijf patiënten uit Curaçao op de intensive care verzorgd.
Het aantal covidpatiënten in het CMC schommelt sinds vorige week vrijdag tussen de 80 en 95. Maar gisteren rond het middaguur lagen er nog maar 76 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis. Daarvan hadden er 30 intensieve zorg nodig. Donderdag kregen van de 78 covidpatiënten er nog 33 ic-zorg.
Alles lijkt erop te wijzen dat het de goede kant op gaat. Van de 523 testresultaten waren er gisteren 37 positief. Bovendien konden 280 mensen uit isolatie en werden genezen of virusvrij verklaard. Het aantal actieve gevallen daalde van 1.912 naar 1.665. Wel waren er gisteren weer drie dodelijke slachtoffers te betreuren. Twee covidpatiënten overleden in het ziekenhuis en een in een verzorgingstehuis. Daarmee komt het totaalaantal sterfgevallen ten gevolge van een coronabesmetting op Curaçao op 102.
De verbetering van de situatie wordt toegeschreven aan een combinatie van voorzorgsmaatregelen en het vaccineren van de bevolking. Gisterochtend stonden er 73.833 personen geregistreerd met twee afspraken voor vaccinatie. Daarvan hebben er 65.247 de eerste prik gekregen en 15.723 ook al de tweede dosis van het vaccin.
CMC-woordvoerder Gibbs laat desgevraagd weten dat de extra capaciteit aan personeel en bedden nog altijd beschikbaar is. Het gaat om in totaal 141 verpleegkundigen en medici. Dat is inclusief vrijwilligers en het zorgpersoneel dat is uitgezonden via de organisatie AMI in de Verenigde Staten. In het voormalige ziekenhuis Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) staan bedden, apparatuur en personeel stand-by, voor het geval de capaciteit van CMC toch weer in het nauw komt. Gibbs: ,,We kunnen daar direct 32 bedden gebruiken en uitbreiden tot 99.” Eind mei zal worden geëvalueerd of er nog hulp nodig is en hoeveel.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).