• Eerste covid-patiënten naar Aruba
• 41 van 46 ic-bedden in CMC bezet

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao Medical Center (CMC) probeert op alle mogelijke manieren meer bedden om te bouwen voor intensieve zorg aan patiënten met Covid-19. De eerste twee patiënten zijn inmiddels van Curaçao naar het ziekenhuis op Aruba overgebracht.

PHOTO 2021 04 03 19 24 01Dat heeft CMC-woordvoerder Germaine Gibbs vandaag rond 18.00 uur bevestigd. Morgen gaan nog eens twee patiënten naar Aruba en een patiënt staat stand-by voor overplaatsing. Alle vijf covidpatiënten hebben intensieve zorg nodig.

Vandaag is het aantal covidpatiënten in CMC toegenomen tot 118: 77 op de verpleegafdelingen en 41 patiënten die intensieve zorg vragen. Het ziekenhuis heeft 52 beademingsapparaten. Werden eerst nog 146 covidbedden gereserveerd, dat zijn er nu 160: 114 op de afdeling, 46 voor intensieve zorg. Dat is meer dan de helft van de 300 bedden die CMC heeft. Van die 160 bedden zijn er nu dus nog 42 over: 37 voor low en medium care en vijf voor intensieve zorg. ,,Maar er wordt gekeken welke andere bedden op de afdeling we kunnen ombouwen voor intensieve zorg”, zegt Gibbs. Dat betekent onder andere dat er beademingsapparatuur wordt aangesloten. CMC beschikt over 52 beademingsapparaten.

PHOTO 2021 04 03 19 24 38De voorbereidingen zijn in volle gang om gebruik te maken van 33 bedden in het voormalige ziekenhuis Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos). Die zijn bedoeld voor low en medium care. Uitgangspunt is dat de intensieve zorg geconcentreerd blijft in het CMC. Zoals donderdag al in een persconferentie werd geschetst door medisch directeur Ingemar Merkies loopt het ziekenhuis vol met covidpatiënten. Die dag is de capaciteit al uitgebreid naar 42 ic-bedden (16 op de afdeling intensive care, 14 op de omgebouwde recovery room, 12 op de shortstay-afdeling) en zijn 34 bedden voor intensieve zorg bezet. Vandaag zijn er alweer 41 ic-patiënten. Eerder werd de reguliere zorg al uitgesteld. Alleen urgente behandelingen, zoals kankertherapieën en dialyses, gaan door.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).