Toke de keda naar 21.00 uur

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Vanwege het snel stijgende aantal coronabesmettingen op Curaçao heeft de overheid de maatregelen weer aangescherpt. De verontrustende trend moet zo snel mogelijk worden doorbroken om te voorkomen dat te veel mensen tegelijkertijd ziek worden en de zorgcapaciteit in de knel komt.

F03 Strengere maatregelenDe afgelopen dagen nam het aantal besmettingen schrikbarend toe. Dat heeft te maken met de Britse variant van het coronavirus die op het eiland rondgaat en die veel besmettelijker is dan het oorspronkelijke virus. ,,We moesten direct in actie komen om te voorkomen dat we nog strengere maatregelen moeten nemen”, zei premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren tijdens een buitengewone persconferentie. ,,Een lockdown, dat willen we niet nog eens.”

Het aantrekken van de teugels gaat hand in hand met het vaccineren van de bevolking. Dat is de weg terug naar een enigszins normaal leven. Zowel premier Rhuggenaath als epidemioloog Izzy Gerstenbluth roept de bevolking op zich zo snel mogelijk te laten vaccineren. ,,Het is geen verplichting en ieders vrije keuze”, zegt Rhuggenaath. ,,Maar het is de enige manier om uit de vicieuze cirkel te komen van het dan weer aanscherpen en dan weer versoepelen van de maatregelen. Het is een voorrecht, want er zijn ook landen die nog geen vaccins hebben. Neem je verantwoordelijkheid, registreer je voor een vaccinatie en kom op de afspraak.”

Epidemioloog Gerstenbluth wijst erop dat het juist nu extra belangrijk is dat mensen zich houden aan de basisregels om verspreiding van het virus te voorkomen. Dus: afstand houden, drukte vermijden, handen wassen en zo nodig een mondkapje dragen. ,,Het neemt tijd voordat 80 tot 85 procent van de bevolking gevaccineerd is en er sprake is van groepsimmuniteit”, zegt Gerstenbluth. Inmiddels zijn wereldwijd miljoenen mensen gevaccineerd en is duidelijk dat de vaccins een goede bescherming bieden tegen Covid-19, de ziekte die het coronavirus Sars-CoV-2 kan veroorzaken. ,,Mensen worden niet ziek of niet ernstig en het lijkt erop dat iemand die gevaccineerd is een ander niet kan besmetten.” Zoals deze krant eerder berichtte zal de vaccinatiecapaciteit op Curaçao worden uitgebreid met meer priklijnen maar ook door meer mensen per uur te vaccineren. Volgens huisarts Jerry Semper, medisch coördinator in het team, kunnen dan in de twee prikcentra in het voormalig ziekenhuis Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) in ieder geval 1.000 vaccinaties worden toegediend en mogelijk zelfs 1.500 tot 2.000.

De strengere maatregelen zijn vanaf vandaag van kracht. De opschaling richt zich in grote lijnen op het voorkomen van drukte en ongecontroleerd consumeren van alcoholische dranken. Daarom is de avondklok vervroegd naar 21.00 uur en het maximaal aantal personen dat bij een openbare activiteit en in een zaak aanwezig mag zijn verlaagd van 50 naar 25. Wie kan wordt gevraagd thuis te werken. Rhuggenaath vraagt werkgevers dat aan te moedigen en mogelijk te maken. ,,Als overheid zullen we het voorbeeld geven.”

Bij sportevenementen is voorlopig geen publiek toegestaan. Horecagelegenheden mogen alleen mensen die aan een tafel zitten - onveranderd maximaal vier gasten per tafel - een alcoholische drank serveren. Dat is besloten in plaats van een algeheel verbod op alcohol, bekend als Lei Seku. Premier Rhuggenaath zegt dat bewust is gekozen voor ‘een maatregel op maat’. ,,Dit heeft ook een grote impact op de horeca, maar minder dan een Lei Seku”, zegt Rhuggenaath. Voor een truk’i pan geldt weer het regime van ‘curbside pickup’ of thuis leveren van een bestelling.

Minister-president Rhuggenaath doet een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de burger. ,,We hebben al laten zien dat we het samen kunnen. Nu moeten we nog een keer met z’n allen de schouders eronder zetten in de strijd tegen Covid. Houd je aan de basisregels en zorg ervoor dat je anderen niet in gevaar brengt, vooral in deze week van verkiezingen.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).