105 Nieuwe coronabesmettingen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In een klemmende oproep heeft premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren er op aangedrongen om zoveel mogelijk verantwoordelijkheid te nemen met betrekking tot de coronamaatregelen. ,,Let er zelf op dat je situaties vermijdt die de kans op een besmetting vergroten, maar spreek ook anderen aan op hun gedrag”, aldus Rhuggenaath.

F06 Neem verantwoordelijkheid 2Want, zo vervolgt hij: ,,Als het zo doorgaat, dan moeten we een shutdown afkondigen, maar erger nog, dan kunnen wij ook ‘ge-shutdownd’ worden door de buitenwereld, omdat er negatieve reisadviezen worden afgegeven of een code oranje voor Curaçao.”

Deze oproep en waarschuwing kwam nadat gisteren een recordaantal van 105 nieuwe positief geteste personen bekend werd, waardoor het totaalaantal actieve gevallen nu op 869 ligt. Tien patiënten liggen op dit moment in het ziekenhuis, waarvan zes op de intensive care. Het aantal sterfgevallen staat nog steeds op drie. De premier greep het derde sterfgeval aan om de coronavirus ‘een gezicht te geven’: ,,Met toestemming van de familie mag ik zeggen dat gaat om ‘Opa di bario’, een bekende in zijn wijk, waarin hij allerhande hand-en-spandiensten leverde zoals het schoonmaken van tuinen en andere klusjes. De hele wijk kende hem. Het coronavirus is reëel.”

F06Neem verantwoordelijkheid TABEL MOET OP WEBOndanks de genomen maatregelen vorige week zien de experts geen daling in het aantal besmettingen. ,,Als we de cijfers analyseren, dan kan geconcludeerd worden dat de besmettingen niet van toeristen komen, maar van onszelf. Ik kan dan niet anders concluderen dan dat we ons gedrag onvoldoende aanpassen en dit virus niet serieus genoeg nemen. We willen naast maatregelen ook de economie zoveel mogelijk draaiende houden met toeristen en met familie die wil overkomen. In dit kader wil ik met klem stellen dat de wereld ook naar ons kijkt en dat met een aantal van 105 besmettingen op een dag Nederland en de Verenigde Staten ook maatregelen tegen ons kunnen nemen. Als dit zo doorgaat, komen we weer in een situatie van een lockdown met een ‘plachi di number’, een ‘toke de keda’. De vraag is dus wat we willen. Als we niet zelf scherp kunnen zijn, dan moet de regering scherp zijn en strengere maatregelen gaan nemen.”

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth gaf aan dat een stijging te verwachten was, maar dat dit met de genomen maatregelen nu wel moet gaan afnemen om zo druk op de zorg te voorkomen. Nu is van het aantal getesten 25 procent positief. Dat wil niet zeggen dat 25 procent van de bevolking positief is, maar het betekent wel dat we meer moeten gaan testen om hierover een beter beeld te krijgen. Er zijn daarom meer teststraten bij de verschillende laboratoria gekomen.

Gerstenbluth blijft waarschuwen dat iedereen zich aan de regels moet houden. Ruim de helft van de mensen heeft weinig tot geen symptomen maar zij kunnen wel een ander besmetten. ,,Je kunt aan de buitenkant niet zien of iemand het heeft”, aldus de epidemioloog.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).