Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Naast de al bestaande regelingen om ondernemingen en personen die hun baan gedurende de pandemie hebben verloren te steunen, komen er in 2021 twee nieuwe subsidieregelingen bij. Eén daarvan is de veelgevraagde Tegemoetkoming Vaste Lasten (TKL).

F03 Steun vaste lasten 2021Dat heeft minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling gisteren in een persconferentie bekendgemaakt. De TKL is het directe gevolg van het akkoord dat met Nederland is gesloten. Hiervoor is een bedrag van 23,5 miljoen gulden beschikbaar gemaakt. Met de TKL-regeling kunnen bedrijven een subsidie krijgen voor hun vaste lasten. Te denken valt aan uitgaven voor stroom en water.

Deze regeling wordt ook al op de BES-eilanden gebruikt. ,,We hoeven het wiel dus niet opnieuw uit te vinden”, zei Zulaika Mook, sectordirecteur van het ministerie van Economische Ontwikkeling. ,,De situatie is nijpender aan het worden. Bedrijven geven aan dat ze de vaste lasten hebben geprobeerd te dragen, maar dat dit nu een probleem wordt. Het gevolg hiervan is dat ze moeten gaan reorganiseren of de operationele kosten moeten verlagen. Daarom hebben we hard gestreden voor deze subsidie voor vaste lasten. Hier worden nu de nodige voorbereidingen voor getroffen. Deze regeling bestaat al op Bonaire. We hebben nu goed contact met het buureiland om te kijken hoe we deze regeling op Curaçao gaan implementeren.”

De andere regeling die met het nieuwe jaar wordt geïntroduceerd, is het scholingsprogramma dat in samenwerking met het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) wordt gerealiseerd. Hiervoor is een bedrag van 5,6 miljoen gulden beschikbaar.

Daarnaast blijven de bekende regelingen, zoals de loonsubsidieregeling (de NOW-regeling) en de TZBO-regeling voor individuele ondernemers (zoals musici, kappers en personen die bijvoorbeeld pastechi’s en brood verkopen), ook lopen. Voor de NOW is 45 miljoen gulden beschikbaar en voor de TZBO 12 miljoen. Verder wordt via Minegoshi coaching gegeven aan kleine en middelgrote ondernemingen. ,,Zo blijven we onze mensen gedurende de pandemie helpen”, aldus minister Martina, die aangaf dat deze steun zal blijven zolang de pandemie duurt.

In januari komt volgens de bewindsman meer informatie naar buiten over de nieuwe programma’s.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).