Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het vissersdorp Boca Samí wil vooruit. Maar ‘pia pa pia’, stapje voor stapje en vooral samen. Want de plannen voor een gelikt zandstrand, een gezellig fort met dagelijks activiteiten en een hotel op het water, mogen niet ten koste gaan van het unieke karakter van het dorp.

bocasamiDat is Jacinta Constancia, bekend als Statenlid voor oppositiepartij MFK, duidelijk geworden toen zij samen met de ‘Stichting Fisherman’s Village & Open Air Maritime Museum’ het masterplan voor Boca Samí presenteerde in de wijk. ,,Men vond het te luxe. Het is aangepast met eenvoudiger ideeën die beter bij het dorp passen.” Constancia zit zelf niet in de stichting maar is sinds 2013 eigenaar van het kunuku-huisje waar het museum in wordt gevestigd en woordvoerder van het dorp. ,,Om de vaart erin te krijgen.”
De plannen moeten allereerst worden gedragen door de bewoners en bedrijven in Boca zelf. Het begint daarom met kleine verbeteringen, heel kleinschalig. Schoonmaken, opruimen, bouwvallen verwijderen. Constancia: ,,Nu al hebben 42 bedrijven hun medewerking toegezegd. Zij hebben een intentieverklaring met de stichting getekend en sluiten zich daarmee aan bij de richting die is gekozen. Als voorwaarde geldt wel dat de bewoners van Boca Samí als eerste de banen worden aangeboden die voortkomen uit het project.”
Volgens Constancia zijn verschillende restaurantjes en toko’s al begonnen met het upgraden van hun bedrijf. Bovendien staan ‘elf investeerders die niet uit Boca komen’ paraat. ,,Die willen bijdragen aan sportfaciliteiten, strandmanagement, buurtbeveiliging en verlichting. Want dat zijn onze grootste problemen: afval, veiligheid en bewaking.” Daarnaast zouden potentiële kopers geïnteresseerd zijn in terreinen en gebouwen, zoals de oude duikschool.
Maar als die eerste stappen eenmaal zijn gezet, is het zaak dat de overheid inhaakt. Want de basis moet goed zijn, de infrastructuur bijvoorbeeld met werkende straatverlichting en straten die zijn geasfalteerd of betegeld. Vergunningen - zoals voor een restaurant, voor het verkopen van vis op een markt bij het fort en voor het hotel - moeten worden afgegeven, beheersovereenkomsten getekend. Dus timmeren Constancia en de stichting al flink aan de weg om verschillende ministers en overheidsinstanties warm te maken voor de plannen met het vissersdorp. Zo is er overleg met minister Zita Jesus-Leito (PAR) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en haar collega Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur. Met toeristenbureau CTB zijn er gesprekken over de inzet van agenten van Politur en met Curaçao Ports Authority (CPA) over het schoonhouden van de haven en de stranden.
De MKF-politica benadrukt dat het Masterplan Boca Samí zeker niet voorbijgaat aan de wetten die gelden voor beschermde gebieden, zoals de zoutpannen en omgeving. Dus of een Flamingo-boulevard langs de weg naar Bullenbaai (Kaminda Amado Römer) en een waterhotel in de zoutpannen er komen zal pas blijken na overleg met de overheid. Constancia: ,,Maar voor zo’n hotel zijn genoeg alternatieven. Bijvoorbeeld de oude locatie van duikschool Wederfoort die door brand werd verwoest, de Sint Michiel Buladó Inn, het terrein naast het buurtcentrum, of verderop aan de Redaweg waar enkele appartementen te koop staan. Allemaal locaties die aan de zee liggen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.