Van een onze verslaggevers
Willemstad - Geneeskunde en Gezondheidszaken (G&Gz) wil eerst een compleet beeld hebben van het besmettingsgevaar onder passagiers en bemanning van de Freewinds. Dan kan worden beslist wie wel en wie niet van boord mag als het schip terugkomt naar Curaçao.

freewindsarubaDat zegt Izzy Gerstenbluth, epidemioloog bij G&Gz. Gisteren lag het schip nog in de haven van Saint Lucia waar de autoriteiten dinsdag besloten dat bemanning en passagiers niet van boord mogen. De Freewinds was zondag 28 april voor het laatst op Curaçao, maar wanneer het schip terugkomt kon Gerstenbluth, die net zoals de autoriteiten lokaal en internationaal geen naam van het schip noemt, niet zeggen.
Maandag wees de uitslag van een bloedmonster dat zaterdag op Aruba werd afgenomen, uit dat een van bemanningsleden mazelen had. G&Gz heeft diezelfde dag contact opgenomen met de scheepsarts. Gerstenbluth: ,,Het gaat om een crewmember die op 17 april aan boord was gekomen vanuit Europa. Deze persoon wordt op 22 april geïsoleerd met verschijnselen van een verkoudheid. Een paar dagen later volgt rode uitslag, de zogenaamde ‘rash’. Maandag komt de melding op Curaçao binnen dat mazelen is bevestigd. Wij hebben geadviseerd de isolatie te verlengen tot en met 30 april.” Vanuit Curaçao wordt de melding, geheel volgens protocol, via het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doorgegeven aan de autoriteiten van Saint Lucia omdat het schip, waarvan inmiddels algemeen bekend is dat het om de Freewinds gaat, daar in de haven ligt. Daar wordt besloten tot quarantaine.
Curaçao is, net als Aruba, de thuishaven van de Freewinds. ,,Het is zaak dat wij hier maatregelen nemen om te voorkomen dat de ziekte zich verspreid, niet alleen op het schip, maar ook daarbuiten”, zegt Gerstenbluth. ,,De incubatietijd van de ziekte is best lang. Dus als die mensen die vanuit verschillende landen komen straks aan boord van een vliegtuig stappen en zonder het te weten besmettelijk zijn, kan dat een verspreiding van het virus over de wereld veroorzaken.” Daarom wil G&Gz precies weten wat de status is van de crew en de passagiers aan boord van de Freewinds: wie is tegen mazelen ingeënt, wie heeft de ziekte gehad. ,,Op basis daarvan kunnen we ervoor zorgen dat alleen mensen van boord gaan die geen risico vormen”, zegt Gerstenbluth.
De constatering van mazelen op de Freewinds kreeg veel aandacht van vooral Amerikaanse media. In de Verenigde Staten (VS) is dit jaar in 22 staten een uitbraak van de ziekte geconstateerd. Ook in Nederland zijn steeds meer gevallen, onder andere op een kinderopvang. Gerstenbluth denkt dan ook dat het besmettingsrisico meer in de VS en Europa ligt dan bijvoorbeeld in Venezuela. Wereldwijd beslissen steeds meer ouders hun kinderen niet te laten vaccineren, om allerlei redenen en vanuit verschillende overtuigingen. Mazelen staat bekend als een vrij onschuldige ziekte maar kan volgens de epidemioloog wel degelijk ernstige gevolgen hebben. ,,Vooral kinderen in arme landen die ondervoed zijn en weinig weerstand hebben lopen gevaar voor complicaties en sterfte.”
Het is dan ook van levensbelang dat minimaal 95 procent van de bevolking in een land gevaccineerd is, omdat dan de voedingsbodem voor overdracht van het virus bijna nihil is. Gerstenbluth noemt het vaccinatiepeil op Curaçao in vergelijking met andere landen in de regio en in Zuid-Amerika ‘redelijk’. ,,Maar de afgelopen jaren zijn ook meer volwassen naar het eiland gekomen. Daarvan weten we vaak niet wat de status is van vaccinaties tegen besmettelijke ziektes.” Daarom is het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur een campagne gestart die erop is gericht mensen die twijfelen of zij al dan niet zijn ingeënt over de brug te helpen en zich alsnog te laten vaccineren. Gerstenbluth: ,,Dat geldt ook voor volwassenen die in aanraking komen met risicogroepen. We streven naar een zo hoog mogelijk percentage gevaccineerden.”

 

 

 

 

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.