Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De onder de vlag van Bahamas varende olietanker (Maersk) Remlin lag afgelopen week aan een van de jetties (aanlegsteigers) van de Isla-raffinaderij te Emmastad. Dat bewijzen foto’s van fotograaf Jeu Olimpio van het Antilliaans Dagblad.
De foto’s zijn van dinsdag 30 april jongstleden. Toen de redactie er die ochtend aanvullende informatie over opvroeg aan de woordvoerder van de Refineria Isla Curaçao, ontkende deze dat er voor de raffinaderij een schip in het Schottegat lag.
Curoil, de lokale overheids-nv belast met brandstofdistributie, meldt desgevraagd dat de Remlin geen schip van of voor Curoil betreft en voegt eraan toe dat de krant beter navraag kan doen bij Isla. De Isla-woordvoerder reageerde echter ook nog niet op een herhaald verzoek om een nadere uitleg.
MarineTraffic, de website die het internationale scheepsverkeer volgt, meldde op 2 mei niets meer over het bezoek van de Remlin aan de Isla, maar wél dat deze tanker op 1 mei de Curaçaose haven ‘BUB’ van Bullenbaai - waar de olieterminal is gevestigd met een pijpleiding naar de Isla-raffinaderij te Emmastad - had verlaten. Namelijk iets over 17.00 uur in de middag. Het schip voer een dag later, gisterochtend, ten noorden van de ABC-eilanden, zoals het plaatje van MarineTraffic toont, maar met op dat moment nog ‘onbekende bestemming’.
Een bezoek van een olietanker aan de raffinaderij is tegenwoordig een bijzondere gebeurtenis. Al maandenlang is er geen tankerverkeer van en naar de Isla. Dit is het gevolg van de beslagleggingen op de lading en soms ook op het vaartuig zelf, als het schip van PdVSA is, doordat deze Venezolaanse staatsonderneming miljarden aan schulden heeft. Ook zijn er sancties van de Verenigde Staten (en andere landen) die vanaf 28 april zelfs zijn aangescherpt, waardoor PdVSA vrijwel vleugellam is.
De raffinaderij produceert al lange tijd niet. De foto toont wel dat sinds kort weer twee vlammen boven de schoorstenen zichtbaar zijn. Volgens eerder van Isla verkregen informatie betreft dit de raffinage van nog een oude, laatste voorraad van 400.000 vaten ruwe olie. Veel te weinig voor een raffinaderij die ruim 200.000 vaten per dag kan produceren, maar hiermee hoopt Isla de raffinaderij nog een tijdje - al is het op een laag pitje - draaiende te houden en nog enige cashflow te genereren door verkoop aan Curaçao, waarmee de personeelssalarissen nog enkele maanden uitbetaald kunnen worden.
Het is niet bekend wat de Remlin in het Schottegat en bij Bullenbaai kwam doen.