Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het periodiek systeem, of voluit het periodiek systeem der elementen, is een tabel met daarin de chemische elementen, geordend volgens hun atoomnummers.

pspapDeze wetenschappelijke tabel is nu in het Papiaments gemaakt door de havo-school voor voortgezet onderwijs in het Papiaments Skaih en de Junior Chamber International (JCI) Clic op Curaçao, een serviceclub van jongeren.
,,Om het model te vertalen, zijn nieuwe woorden gemaakt in het Papiaments”, zo wordt met trots gemeld. Het is niet zomaar dat dit initiatief genomen is, want de Verenigde Naties hebben 2019 uitgeroepen tot internationaal jaar van het periodiek systeem, omdat het 150 jaar geleden is dat dit systeem ontwikkeld is.
De JCI werkt mee aan het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor 2030 (de Sustainable Development Goals, SDG’s). Met het meehelpen ontwikkelen van het periodiek systeem wordt voldaan aan het vierder SDG, ‘kwalitatief onderwijs voor iedereen’. ,,Het is belangrijk materiaal in de moedertaal te ontwikkelen zodat ook beter aan de andere SDG’s gewerkt kan worden”, aldus JCI.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).