Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Hospital Nobo Otrobanda (HNO) zal op 31 maart 2019 functioneel worden opgeleverd. Dat betekent dat het dan in principe in zijn geheel in gebruik kan worden genomen.

CMCWanneer dit ook echt gebeurt, is afhankelijk van de training en inhuizing, zo heeft algemeen directeur van het HNO Gilbert Martina bekendgemaakt. Is het eenmaal een feit, dan gaat HNO Curaçao Medical Center (CMC) heten.
Een deel van het nieuwe ziekenhuis wordt medio december technisch opgeleverd en een ander deel medio februari. Ondertussen moet er nog 40 miljoen ‘gevonden’ worden om het HNO daadwerkelijk af te bouwen.
,,Maar dat gaat lukken”, weet Martina zeker. ,,We hebben al akkoorden voor 160 miljoen gulden en de laatste 40 miljoen hopen we binnen twee weken bijeen te hebben.”
Dito Garmers is directeur Vastgoed en Beheer van het HNO en zijn ‘finest moment’ zit eraan te komen. ,,We zijn ietsje later met de technische oplevering”, gaf hij ruiterlijk toe. ,,We hadden dat gepland in augustus van dit jaar en dat hebben we helaas niet gehaald. Die oplevering vindt nu deels plaats op 15 december aanstaande. De functionele oplevering staat gepland op 31 maart. Dan weten we of alles loopt, of alles klopt, of alles werkt en kan er eventueel nog finetuning plaatsvinden. Na de verhuizing en training kan het CMC volledig in gebruik worden genomen.”
In het House of Change wordt door veel verschillende partijen momenteel koortsachtig gewerkt om de transitie vlotjes te laten verlopen. Het House of Change was al sinds eind 2016 gereed voor gebruik. Maar door de ruzie tussen Sona en Berenschot is het lange tijd niet gebruikt.
,,Er wordt hard- en software geïnstalleerd, programma’s geconfigureerd, trainingen gegeven aan het zorgpersoneel van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) en vanaf komende maand krijgen 1.150 medewerkers er een training veranderingsmanagement & leiderschap”, aldus Garmers. Het House of Change wordt ‘om niet’ gehuurd van de Fundashon Kas Popular (FKP) en geldt momenteel als informatie & trainingscenter, terwijl er ook een groot team hard aan het werk is om straks de transitie soepeltjes te laten verlopen. ,,Het is een hele klus, zo’n nieuw ziekenhuis in gebruik nemen”, knikte Garmers. ,,We werken dan ook met verschillende partijen uit verschillende delen van de wereld. Met name uit Nederland ja, want daar hebben ze de nodige ervaring met dit soort megaklussen”, als antwoord op de vraag waarom er niet meer Curaçaose bedrijven bij de bouw van het ziekenhuis betrokken zijn.

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).