Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Wetenschappers van Global Weather Oscillations (GWO) voorspellen dat het Atlantische orkaanseizoen 2018 evenveel verwoestingen, of zelfs meer, zal aanrichten als vorig jaar. Het jaar 2017 werd afgesloten met 17 stormen en zes grote orkanen.


irmaGWO verwacht voor 2018 zestien stormen die een naam krijgen en daarnaast acht orkanen en vier grote orkanen. Senior onderzoeker en weervoorspellingswetenschapper professor David Dilley van het instituut verwacht ‘enigszins een herhaling van 2017’, maar de orkanen zullen in sommige gevallen op andere plekken aan land komen, zo bericht www.myrtlebeachonline.com op 14 maart. Volgens Dilley maken bepaalde zones in de Verenigde Staten (VS) en de eilanden in het Caribisch gebied een piek door in het aantal orkanen dat over land raast in een cyclus van 40 tot 70 jaar.
Dat het komende seizoen, dat loopt van 1 juni tot 30 november, opnieuw verwoestende orkanen zal voortbrengen, heeft ermee te maken dat de temperaturen van het zeewater hoger blijven dan normaal, met name in de Caribische regio en de Atlantische oceaan bij de VS. De temperatuur is vergelijkbaar met die van vorig jaar en zal bijdragen aan het ontstaan en in kracht toenemen van tropische stormen en orkanen in de buurt van de ‘Lesser Antilles’ waaronder Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius en dichtbij de VS.
Begin september 2017 raasde de categorie-5 orkaan Irma over de Bovenwindse Eilanden en veroorzaakte onder andere op Sint Maarten enorme schade.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.