Van een onzer verslaggevers

Willemstad – Schoonheidssalons op Curaçao staan controle en toezicht te wachten. De Inspectie voor de Volksgezondheid kondigt vandaag een beperkende maatregel aan: laseren mag niet meer. 

laserenDe Inspectie voor de Volksgezondheid heeft onlangs onderzoek gedaan naar laserbehandelingen op Curaçao. Op grond hiervan zegt inspecteur-generaal Jan Huurman tegenover deze krant twijfels te hebben over de deskundigheid bij tal van schoonheidssalons. ,,Om die reden willen we nu alle aanwezige apparatuur en de gebruikers daarvan in beeld hebben.” Op grond van de landsbrede inventarisatie zullen voorschriften en kwaliteitseisen worden opgesteld voor de import van nieuwe laserapparatuur in de toekomst. Deze maatregelen zouden aansluiten bij het streven van de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur om op Curaçao een wellnessindustrie te ontwikkelen volgens internationale maatstaven. Laserbehandelingen worden als het aan de Inspectie ligt alleen nog uitgevoerd door artsen of hbo-gediplomeerde huidtherapeuten. Laseren wordt, net als het geven van een botox-injectie, aangemerkt als ‘voorbehouden handeling’. Dit is een medische ingreep die alleen door verpleegkundigen en artsen mag worden uitgevoerd, en dus niet door schoonheidsspecialisten die de behandelingen nu uitvoeren. De beperkende maatregel geldt ook voor tatoeëerders die lasers gebruiken, bijvoorbeeld bij ontharing of het verwijderen van tatoeages.De inspecteur-generaal verklaart dat de maatregel is gebaseerd op een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat in 2014 al stelde dat ‘laser-, stroom- en ultrasoonbehandelingen voor het verwijderen van littekens, verminderen van rimpels, ontharen en het verwijderen van tatoeages 'voorbehouden handelingen' moeten worden’. Deze ingrepen vallen daarmee onder de Wet BIG, de wet op beroepen in de individuele gezondheidszorg. In Nederland is dit advies twee jaar geleden door de toenmalige minister van Volksgezondheid Edith Schippers opgevolgd; huidtherapeuten hebben sindsdien een eigen register onder de wet BIG, en vallen daarmee ook onder het tuchtrecht.Vandaag maakt de Inspectie voor de Volksgezondheid via de media bekend dat schoonheidssalons op Curaçao worden opgedragen opgave te doen van de laserapparatuur waarover zij beschikken. Ook dienen de schoonheidsspecialisten aan te geven door wie de apparatuur wordt bediend en welke opleiding en kwalificaties betrokken personen hebben. Bij ondeskundig gebruik van laserapparatuur kunnen volgens de Inspectie ernstige complicaties optreden zoals het verbranden van de huid of pigmentverkleuring. Op Curaçao is dit risico groter dan in Nederland, aldus Huurman. ,,In dit tropische klimaat wordt eenieder dagelijks blootgesteld aan een flinke dosis ultraviolette straling. Hoe dichter bij de evenaar, hoe sterker de uv-straling. Laat je je huid laseren, dan neemt de kans op schade aanmerkelijk toe.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.