Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie is momenteel op werkbezoek in Nederland en heeft een druk programma.

girigorie2
Zo bracht hij gisteren een bezoek aan burgemeester Ahmed Aboutaleb en maakte hij een dag eerder de ontmanteling van een drugslaboratorium mee toen hij bij het Recherche Samenwerkingsteam was.
Met Aboutaleb besprak Girigorie de zogenoemde gebiedscommissies die in Rotterdam voor veiligere wijken hebben gezorgd. Het gaat hierbij om een wijkgerichte aanpak die in Rotterdam wordt toegepast in driehoeksoverleg met de burgemeester, politie en Openbaar Ministerie. Eens in de zoveel tijd vergaderen zij met de bewoners van de wijken om samen aan de aspecten van veiligheid te werken. Girigorie zegt nuttige tips te hebben gekregen en ziet mogelijkheden om dit concept ook effectief in te zetten op Curaçao. Hij bezocht gisteren tevens het politiebureau van Rotterdam, waar hij onder meer de politiecellen bekeek.
Een dag eerder sprak Justitieminister Girigorie onder meer met personeel van het Recherche Samenwerkingsteam (RST). Hierbij is onder andere de huidige samenwerking besproken, evenals de steun vanuit Nederland voor het onlangs opgerichte Actiecentrum Ondermijning Curaçao. Girigorie zei hiervan erg onder de indruk te zijn. Het team richt zich op alle facetten die met criminaliteit te maken hebben, zo ook op de invloed die criminaliteit heeft op de gemeenschap; van de openbare orde, tot de familieleden, maar ook de administraties op bestuurlijk niveau. Vanuit al die verschillende hoeken gaat het Actiecentrum Ondermijning op zoek naar een oplossing, waarbij de meest effectieve optie wordt toegepast. Zo legt de Curaçaose Justitieminister uit op zijn Facebookpagina.
Uit de gesprekken met RST concludeert Girigorie dat de drugsproblematiek in Zuid-Nederland vergelijkbaar is met die van Curaçao. Maar in Nederland is het uitgebreider door bijvoorbeeld de productie van xtc en hennep en de transport van harddrugs. In Zuid-Nederland ziet justitie dezelfde soort misdaden als op Curaçao, zo schrijft Girigorie in zijn online verslag. Ook hier worden misdaden middenin de stad of gemeente gepleegd, stelt de minister. Door hier een speciale aanpak voor te creëren zijn er veel obstakels weggehaald en lukt het de RST om hier effectief mee om te gaan. Dat kreeg Girigorie meteen met eigen ogen te zien, toen hij live meekreeg dat er een drugslab werd ontdekt en ontmanteld. ,,Een zeer interessante dag die motivatie geeft om aan het werk te gaan”, zegt hij erover.
Ook bezocht de minister van Justitie de burgemeester van Breda, Paul Depla, met wie hij uitvoerig sprak over het functioneren van het Actiecentrum Ondermijning in Eindhoven.
Voor aanstaande maandag heeft Girigorie een ontmoeting op het programma staan met de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops. Van elk bezoek deelt hij zijn ervaringen op zijn facebookpagina.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.