Van een onzer verslaggevers
North Carolina/Willemstad - Marinierseenheden vanuit het Caribisch gebied en Nederland hebben onlangs een intensieve training gevolgd in de Verenigde Staten.
Tijdens de zogenoemde Caribbean Urban Warrior op Camp Lejeune in North Carolina hebben 110 militairen twee weken lang operaties in verstedelijkt gebied geoefend.
Op Camp Lejeune kunnen de militairen gebruikmaken van ondersteunende middelen die binnen de Nederlandse krijgsmacht en in het Caribisch gebied niet of nauwelijks voor trainingsdoeleinden beschikbaar zijn. Zoals oefendorpen, helikopters en gevechtsvliegtuigen. Maar bijvoorbeeld ook specialistische Nederlandse en Amerikaanse eenheden, waaronder een hondeneenheid van de Verenigde Staten. De Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied heeft een overeenkomst met de Amerikaanse mariniers om elk jaar te trainen op Camp Lejeune.
Hoogtepunt van deze recente training was volgens een verslag van de Koninklijke Marine het trainen in de zogenaamde Infantry Immersion Trainer (IIT). Het 32 Raidingsquadron uit Aruba was de eerste buitenlandse infanterie-eenheid die van de volledige Amerikaanse faciliteit gebruik heeft gemaakt. De IIT is opgezet in een grote loods en maakt naast rolspelers ook gebruik van technieken zoals geluiden en geuren, om zo realistisch mogelijk buitenlandse stedelijke scenario’s te simuleren. De trainingslocatie wordt door 160 camera’s vastgelegd, zodat alle bewegingen en ‘skills & drills’ van de mariniers gemonitord en vastgelegd worden in een ‘ops-room’. Zo wordt een veilige omgeving gecreëerd, waarin de militairen leren hoe zij fouten kunnen voorkomen, voordat ze daadwerkelijk in soortgelijke scenario’s terechtkomen.
Ook hebben de mariniers intensief samengewerkt met de Amerikaanse ‘military working dogs’. Door hun specialisme als explosieven-, verkennings-, pak- of aanvalshond is deze hondeneenheid van meerwaarde gebleken tijdens de diverse geoefende scenario’s, zo stelt de Koninklijke Marine in een verslag.
Daarnaast zijn zaken getraind zoals het gebruik van scherpe munitie in huizen, het tactisch in- en uitstappen in en uit transporthelikopters en het werken met vuursteun vanuit de lucht, bijvoorbeeld vanuit helikopters of straaljagers. Om dit laatste allemaal goed en veilig te laten verlopen wordt gebruikgemaakt van de vuursteunspecialisten JTAC’ers (Joint Terminal Attack Controller) vanuit Nederland.