Van onze correspondent
Kralendijk - Een terneergeslagen Clark Abraham hoorde gisteren dat hij voorlopig door het leven moet als veroordeeld man.

clarkabr1

Hij kreeg 98 dagen celstraf opgelegd, waarvan zestig voorwaardelijk, voor huisvredebreuk, belaging en mishandeling. Met aftrek van het voorarrest hoeft de politicus niet terug naar de cel.
Rechter Mauritsz de Kort, die via een videoverbinding vanuit Curaçao het vonnis voorlas, ging vrijwel geheel mee met de lezing en de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Wel trok hij dertig dagen van de celstraf af, omdat bij de mishandeling van Ron Soechit vast is komen te staan dat de laatste de eerste klap uitdeelde. ,,Maar omdat Soechit daarna een stap achteruit deed was er voor verdachte geen noodzaak meer aanwezig om te slaan.” Ook een beroep op noodweerexces slaagt niet, omdat Abraham zelf heeft toegegeven niet in een zodanige gemoedstoestand te zijn geweest dat hij zichzelf niet in de hand had.
De rechter vindt dat het Eilandsraadslid als publiek figuur een voorbeeldfunctie heeft en dat hij daar rekening mee moet houden bij zijn handelen. Naast de celstraf krijgt Abraham een proeftijd van een jaar en moet hij voldoen aan de voorwaarden die de Reclassering hem oplegt. De politicus moet zich onder behandeling stellen van een psycholoog en mag geen contact hebben met zijn ex-vrouw Christel Engels en Soechit, tenzij dit noodzakelijk is voor de afhandeling van de echtscheiding of de omgangsregeling met hun zoon. Dit laatste gaat dan in overleg met de Voogdijraad en het Centrum voor Jeugd en Gezin. De verhouding die Engels met Soechit zou hebben gehad, noemde de rechter enkele keren ‘vermeend’.
Het OM had al om vrijspraak gevraagd voor de mishandeling van Engels, omdat zij haar verklaring hierover heeft gewijzigd, en daarin gaat De Kort mee. Huisvredebreuk acht de rechter wel bewezen. Abraham is nadat zijn echtgenote apart was gaan wonen op 9 juni 2017 tegen haar wens de woning binnengedrongen. Hij was daarvoor achter een andere auto door het afgesloten hek het terrein opgereden en heeft niet voldaan aan het verzoek weer weg te gaan.
Op pagina 7
Waarschijnlijk
hoger beroep


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).