Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De voorgenomen verhoging van boetes voor verkeersovertredingen kan zonder problemen worden doorgevoerd. Dat zegt woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) Norman Serphos in reactie op de discussie die is ontstaan nadat het OM bekendmaakte een aantal overtredingen zwaarder te gaan bestraffen.


verkeersboeteEerder deze week werd in de rechtbank bekendgemaakt dat de boetes voor rijden door rood licht, rijden met de telefoon in de hand, of rijden zonder gordel fors omhoog gaan: naar 300 gulden. Met deze aanpassing zullen de boetes voor twee van de genoemde overtredingen verdubbelen, één wordt volgens Serphos zelfs verdrievoudigd.
Voormalig politicus van de partij Frente Obrero Liberashon Anthony Godett wilde daar een stokje voor steken. Hij kwam met argumenten waarom een stijging in die mate volgens hem niet zomaar zou mogen. In zijn betoog verwees hij naar het Landsbesluit houdende algemene maatregelen, de Landsverordening personenvervoer en de Wegenverkeersverordening uit het jaar 2000. Volgens Serphos klopt die informatie niet. ,,Wij hebben het goed uitgezocht en werken volledig volgens de wet. De wegenverkeersverordening geeft ons de ruimte om deze verhoging door te zetten”, luidt zijn reactie.
De woordvoerder van het OM hoopt dat de boetes op korte termijn al in prijs omhoog gaan. ,,We moeten het nog communiceren via onze officiële kanalen, aanpassen op de website en een aantal administratieve aanpassingen doorvoeren”, zegt hij. Hetgeen dat mogelijk het langste gaat duren, is het laten drukken van de nieuwe bonboekjes waarmee politieagenten werken. ,,Op de achterkant van elk velletje papier staat een lijst met de hoogte van een boete voor iedere overtreding. Pas als die zijn geüpdatet, gaat de verhoging in.” Wanneer het zo ver is, kan hij niet met zekerheid zeggen.
De stijging roept veel weerstand op onder de bevolking van Curaçao. ,,Veel mensen klagen erover. Maar dan denk ik: als jij je gedraagt, dan zal je geen bon krijgen en maakt de prijs ook niet uit”, aldus Serphos. ,,We willen niemand leegplukken. We willen alleen dat iedereen zich aan de verkeersregels houdt.”
Gisteren is volgens de OM-woordvoerder opnieuw een verkeerscontrole uitgevoerd waarbij tientallen bekeuringen zijn uitgedeeld. Bijvoorbeeld voor het niet dragen van een gordel of het rijden met geblindeerde ramen. ,,Iedereen weet dat het niet mag. Maar niemand geeft gehoor aan de regels. Ze vinden de huidige boetes van bijvoorbeeld honderd gulden een lachertje. Door de prijzen te verhogen, hopen we wat meer angst te creëren. Hopelijk werkt dat en kunnen we op die manier veel gewonden en doden voorkomen.”
Serphos verwijst daarmee naar de statistische gegevens over verkeersongevallen op het eiland. Dit jaar zijn er al achttien verkeersdoden gevallen. Veel ongelukken hadden volgens Serphos een minder dramatische afloop kunnen hebben als de inzittenden hun veiligheidsgordel hadden gedragen.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).