Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Na drie lange dagen in de rechtbank, werd het einde van de inhoudelijke behandeling van de zaak Babel in hoger beroep door hevige emoties gekenmerkt toen Gerrit Schotte en Cicely van der Dijs het laatste woord voerden.
babelSchotte stelde blij te zijn z’n verhaal te hebben kunnen vertellen. ,,De waarheid van alle gebeurtenissen”, zo noemt hij het. Want, zo stelt de oud-premier en MFK-leider: de strafrechtelijke vervolging van hem en zijn partner Cicely van der Dijs heeft een flinke impact gehad op hun leven. ,,Het heeft onze ziel aangetast, onze dagelijkse gedachten, onze manier van zijn. Waar je ook naartoe gaat praten mensen over je. We leven al jaren in een situatie van paranoïde. We zijn onschuldig. Onze advocaten en ingeschakelde experts hebben dat bewezen. Helaas hebben we hiervoor moeten betalen omdat justitie er geen belang bij had het verhaal - met alle bewijzen - goed te vertellen.”
Schotte: ,,Blijkbaar heb ik - Gerrit Francisco Schotte - niet de kans in mijn eigen land mijn eigen politieke gedachten te hebben en zodra ik politiek kritisch ben jegens de politiek in Nederland, heb ik automatisch vijanden gekregen die geen moeite hebben mij op de een of andere manier uit de weg te ruimen onder het mom dat ik niet goed ben voor deze samenleving. Dat doet pijn.” De oud-premier stelt dat hij in een land hoort te wonen waar hij de kans moet hebben zijn gedachten - politiek of anderzijds - kenbaar te maken. ,,Dat is blijkbaar niet het geval, en dat doet nog meer pijn. Het schendt mijn rechten, de rechten die wij allemaal hebben, ongeacht de politieke idealen.” Hij sloot zijn betoog af met de hoop op een eerlijk vonnis zonder dat hij hierbij wordt veroordeeld voor zijn politieke gedachten. ,,Ik vertrouw op uw ‘reason’ en dat u ons zult vrijspreken op alle punten, omdat we simpelweg onschuldig zijn.”
Evenals Schotte beschreef Van der Dijs de afgelopen jaren als ‘ingrijpend’, met ‘negatieve gevolgen zowel privé als professioneel’. ,,Het zijn ervaringen, gevoelens, gedachten die je niet zomaar kunt loslaten die altijd blijven hangen, die heel veel verdriet oproepen. Het zijn slapeloze nachten, opgekropte gevoelens, het is heel veel verdriet, constante spanning en onzekerheid, het is boosheid en onrust, omdat je weet dat je onschuldig bent. Ik draag al deze gevoelens elke dag al vier jaar met mij mee.” Het feit dat het koppel in eerste aanleg zich - op advies van hun raadsman - heeft beroepen op het zwijgrecht, heeft ‘nog meer bijgedragen aan een negatieve bestempeling van mijn persoon en Gerrit’, aldus Van der Dijs.
Huilend verwees Van der Dijs naar de twee dochters die ze met Schotte heeft. ,,We hebben twee hele mooie, lieve dochters die, wanneer zij wat ouder zijn, hiermee geconfronteerd zullen worden. Wij proberen hen een zo normaal mogelijk leven te geven en het enige dat ik mag hopen is dat dit alles geen negatieve gevolgen voor hen zal hebben tijdens hun jeugd en wanneer zij uiteindelijk volwassen zijn.”
De jonge vrouw gaf aan opgelucht te zijn het ‘ware verhaal voor het Hof te hebben kunnen vertellen’. ,,Ik heb als een open boek voor jullie gestaan, ik heb niks te verbergen. In het leven maak je situaties mee, die meestal het gevolg zijn van je eigen keuzes en beslissingen, en het zijn naar mening ‘lessons learned’. Dit was een heel onterechte zware les voor mij, die mij voor jaren al dan niet mijn hele leven zal achtervolgen.”
Het Hof sluit het onderzoek officieel op 11 juli af en doet vervolgens op 21 juli om 13.45 uur uitspraak in deze zaak.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).