Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het belooft een heet en droog orkaanseizoen te worden. Het Caribbean Regional Climate Outlook Forum (Caricof) voorspelt in de hele regio voor de maanden juni, juli en augustus hogere temperaturen dan normaal. Zowel overdag als ’s nachts loopt het kwik meer dan gemiddeld op.


droog en heetDoor de hoge temperaturen en de almaar toenemende luchtvochtigheid zal het gedurende het orkaanseizoen steeds warmer aanvoelen, zo staat in de speciale editie van de Caribbean Climate Outlook Newsletter over de maanden juni tot november 2017. Dat er vooral van augustus tot oktober periodes van extreme hitte worden gemeten, is niet vreemd, maar dit jaar voorspellen de meteorologen dat er meer dan 50 procent kans bestaat dat de meeste plaatsen minimaal 30 dagen gebukt gaan onder een hittegolf. In de nieuwsbrief waarschuwt Caricof voor de gevolgen van extreem hoge temperaturen. ,,Veel mensen realiseren zich niet dat de warmte een van de meest gevaarlijke klimaatrisico’s is en ziekte en dood veroorzaakt, ook onder vee en gewassen.” Daarnaast heeft het economische consequenties, onder andere omdat de arbeidsproductiviteit afneemt en de airconditioning op volle toeren draait. Caricof voorspelt dat mensen meer dan de afgelopen maanden ongemak zullen ervaren door de hitte. De temperaturen ’s nachts zijn minder aangenaam dan andere jaren tijdens het orkaanseizoen. Een ander gevaar is dat de warmte bijdraagt aan een toename van het aantal muggen. Zeker als dat gepaard gaat met regen, omdat muggen hun eitjes in water leggen.
Wat dat betreft is het een geluk dat in ieder geval in juni, juli en augustus op Aruba, Bonaire en Curaçao nog minder regen zal vallen dan gebruikelijk. In andere delen van het Caribisch gebied zal het juist meer dan normaal regenen. Met name voor wat betreft de Dominicaanse Republiek, Cuba, Jamaica, Puerto Rico en de landen die deel vormen van de Verenigde Staten is er gevaar voor overstromingen. De droogte die Trinidad & Tobago al sinds mei teistert, blijft mogelijk tot november een punt van zorg.
Of de eilandbewoners bijzonder natte of juist droge maanden te wachten staan, wordt onder andere beïnvloed door de aanwezigheid van Saharazand in de lucht. Het stof zorgt ervoor dat de Noord-Atlantische Oceaan afkoelt, waardoor het minder regent en de activiteit van orkanen afneemt. Als de temperatuur van het zeewater van de Caribische Zee en de Noord-Atlantische Oceaan stijgt, verdampt er meer water. Daardoor komt er vocht in de atmosfeer en kunnen wolken, regenbuiten en stormen zich makkelijk ontwikkelen, aldus Caricof in de nieuwsbrief.
Mocht het verschijnsel El Niño de kop op steken, door opwarming van normaal koel zeewater langs de evenaar in de oostelijke grote Oceaan, dan ligt een extra droge periode op de loer in het zuidelijk deel van het Caribisch gebied en de Guiana’s. Ten gevolge van El Niño neemt de temperatuur in het algemeen twee tot drie maanden later toe. Dat betekent dat de kans toeneemt op een hete periode tussen augustus en november.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.