Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De afdeling Inspectie van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) begint binnenkort met een diepgaand onderzoek naar vlees waarvan de vervaldatum is verstreken. Aan de hand van het onderzoek zal, als dat nodig is, een klacht worden ingediend bij de EU en/of aangifte worden gedaan bij het Openbaar Ministerie (OM).
Dat heeft PIN-minister Suzy Camelia-Römer (GMN) tegenover deze krant verklaard. Als het onderzoeksteam eenmaal is geïnstalleerd, hoopt de bewindsvrouw binnen twee weken de eerste resultaten van het onderzoek binnen te hebben. Dan wordt het ook duidelijk wat de vervolgstappen zijn.
,,Het onderzoek wordt gedaan terwijl de reguliere controles van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) gewoon doorgaan. De laatste tijd zijn er grote hoeveelheden vlees, en ook hoeveelheden garnalen, aangetroffen waarvan de vervaldatum al een tijd of een paar jaar was verstreken. Onderzoek moet uitwijzen of een product met vervaldatum 2008 bijvoorbeeld inderdaad in dat jaar is geïmporteerd of dat het product bij wijze van spreken begin dit jaar werd geïmporteerd. Wij willen ook onderzoeken of zo’n product per ongeluk in een vriezer is blijven liggen en ook weten wie de importeur is en welk bedrijf het product naar Curaçao exporteerde”, aldus de minister.
,,Als het nodig is, zullen wij een klacht bij de EU indienen of bij het Openbaar Ministerie, het hangt van de onderzoeksresultaten af. Ik wil dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht. De aanwezigheid van grote hoeveelheden vlees met een verstreken vervaldatum heeft voor heel veel onrust en onzekerheid geleid onder de bevolking. Het volk weet niet meer wat het wel of niet veilig kan eten. Als het maar om één product zou gaan, dan kun je kiezen om dat niet meer te eten. Maar het gaat om zoveel verschillende producten met een verstreken vervaldatum, dat mensen niet meer weten wat ze moeten eten.”
Het Landsbesluit waarin de samenstelling en de bevoegdheden van de onderzoeksgroep worden geregeld, wordt morgen aan de gouverneur aangeboden. Camelia-Römer verwacht dat het snel wordt getekend. ,,Het Landsbesluit is nodig omdat de taken van het onderzoeksteam goed geformuleerd moeten zijn. Het Landsbesluit voorziet onder andere ook in de verplichting van het onderzoeksteam en ambtelijke diensten om verslag uit te brengen”, aldus de minister.