Kralendijk - Rechter Marije van den Ende was bij de uitspraak in de zaak Drum onverbiddelijk voor Bonairiaan Rachyt S. Hij kreeg, conform de eis van officier van justitie Antoinette Doedens, 20 jaar gevangenisstraf.


DrumVeel milder was de rechter voor de 21-jarige Nitzael P.G., die de dodelijke schoten afvuurde op politieagent Ferry Bakx. Hij kreeg 19 jaar cel, waar 25 jaar was geëist.
De zaak Drum gaat over een overval op 17 augustus 2016 in de wijk Sabadeco op Bonaire. Tijdens de overval op de woning van de familie Van Dijk werd de politie gealarmeerd. Toen die aan de deur kwam, vluchtten de overvallers de mondi in, maar agent Bakx (45) ging achter William P.M. aan. Zijn jonge neef Nitzael schoot de agent dood.
De overval, waarbij op zichzelf relatief weinig geweld is gebruikt, en de daaropvolgende dood van agent Bakx ‘heeft grote maatschappelijke onrust veroorzaakt en ook binnen het politiekorps diepe indruk gemaakt’, zei de rechter. Dit was nooit eerder op Bonaire gebeurd. ,,Het overlijden van agent Bakx, die zich in de kracht van zijn leven bevond, betekent een onaanvaardbare aantasting van het recht op leven en een groot persoonlijk drama voor zijn nabestaanden.”
Al aan het begin van de zitting kondigde de rechter aan dat er ‘forse gevangenisstraffen’ zouden worden opgelegd. Ook lichtte ze al een tipje van de sluier op toen ze tegen S. zei ze dat hij een zwaardere straf ging krijgen dan P.G. ,,Er spreekt weinig in uw voordeel”, zei de rechter. De Bonairiaan wordt omschreven als berekenend, hij gaf geen opening van zaken en wrong zich in allerlei bochten om zijn aandeel in de zaak te minimaliseren. ,,Uw spijtbetuiging komt weinig oprecht over”, aldus Van den Enden.
S. heeft alles geregeld voor zijn plannen om de familie De Jongh te overvallen en wordt ook veroordeeld voor mensensmokkel en het regelen van onderdak voor de Venezolanen. Bovendien heeft hij samen met Chanon R. de invoer van vijf vuurwapens en twee kilo cocaïne gepland. Die zouden ze na de geplande overval op de woning van de familie De Jongh verkopen. Hij maakte volgens de rechter ‘misschien wel misbruik’ van de slechte situatie in Venezuela voor zijn ‘misdadige plannen’. Hij liet hen bovendien het vuile werk opknappen.
Het verweer van S. dat hij nooit van plan was geweest een overval te plegen, maar dit gebruikte als lokmiddel, wordt door Van den Enden niet geloofd. De WhatsApp-berichten tussen hem en R. spreken boekdelen. Dat de overval op De Jongh niet is doorgegaan, is alleen door de omstandigheden, aldus de rechter. Want na de overval op de woning van Van Dijk, die ook door S. werd aangewezen om alvast aan geld te komen, ontstond er een jacht op de daders.
Van den Enden wees de pogingen van meerdere advocaten om de overval en de dodelijke schietpartij als losse incidenten te zien af. ,,Weliswaar heeft P.G. verklaard dat hij heeft geschoten omdat hij in de veronderstelling verkeerde dat agent Bakx op zijn neef, William P.M, zou schieten, maar hij heeft ook een tweede reden gegeven: hij moest zelf agent Bakx passeren en vreesde dat hij (…) in de rug zou worden geschoten.” Daaruit concludeert de rechter dat het een vlucht was na de overval, waardoor beiden met elkaar in verband staan. Overigens gelooft ze wel dat vooraf is afgesproken niet te schieten tijdens de overval, maar daaraan heeft P.G. zich niet gehouden. Dat de jonge schutter impulsief en in de stress daartoe besloot, hadden S. en de anderen als een risico moeten voorzien. Daarom wordt ook hen dit aangerekend.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.