Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Insel Air heeft bij de Curaçaose Burgerluchtvaartautoriteit CCAA bezwaar gemaakt tegen het feit dat Winair op Sint Maarten de route naar Curaçao gaat vliegen met een ander vliegtuig - van een andere maatschappij - dan die vallen onder de Winair-vergunning.

winair
Dit wordt door de Insel-top bevestigd aan het Antilliaans Dagblad. Dit bezwaar gebeurt met verwijzing naar een vergelijkbare situatie in 2006, waarbij Insel Air hier destijds ook geen toestemming voor kreeg op basis van bezwaar van toenmalig concurrent Dutch Antilles Express (DAE), die later failliet ging. Insel wilde toen gebruikmaken van een vliegtuig van Surinam Airways, aldus woordvoerder Juni Sluis gisteren bij radio Z86.
Met ingang van 3 juni vliegt Windward Islands Airways International (Winair) elke dinsdag en zaterdag van Sint Maarten naar Curaçao. De maatschappij is daarvoor geruime tijd in onderhandeling geweest over de wet-lease van een MD82. Dit zou een toestel zijn geworden van de Dominicaanse maatschappij Pawa. Volgens The Daily Herald zal dit vliegtuig worden gebruikt op de route Curaçao-Sint Maarten-Haïti-Sint Maarten-Curaçao.
Volgens de website van Winair heeft de Bovenwindse maatschappij zelf de beschikking over vijf kleine de Havilland Twin Otters voor zeer korte afstanden, een 19-passagierstoestel ontwikkeld door de Havilland Canada en tegenwoordig gemaakt door Viking Air, en één ATR42-500 voor 42 passagiers.
Insel op Curaçao vloog voorheen dagelijks met een jet, MD of een F70, tussen Hato en Juliana Airport. Maar sinds de MD’s aan de grond worden gehouden door de autoriteiten op Aruba - waar ze tot nu toe staan geregistreerd - zijn er dagelijks twee frequenties met een F50 (propellervliegtuig).
Overigens bevindt Insel zich ‘in een cruciale fase’, aldus de leiding, om de MD’s en de F70’s geregistreerd te krijgen op Curaçao, waar ze wel op Hato in en rond de hangars geparkeerd staan. Zodra één of meer van deze machines hierdoor vrijkomen, zullen ze na grondige inspectie en tests ingezet worden. Maar vooralsnog is het op de route naar en van Sint Maarten tweemaal per dag de (tragere) F50 van Insel versus tweemaal per week de (snelle) MD van Pawa voor Winair.
Destijds, in 2006, viel het oordeel in het voordeel van DAE en dus in het nadeel van Insel. Insel baseert zich nu op die jurisprudentie en gaat ervan uit dat op basis van het eerdere geval op gelijke wijze wordt opgetreden. Sluis zei voor de radio dat Insel geen problemen heeft met concurrentie - ‘luchtvaart is bijna synoniem voor concurrentie’ - maar het moet wel volgens de regels van gelijke behandeling in gelijke gevallen.
Overigens is wat het interim-management van Insel betreft op dit moment het grootste issue dat de overheid - de demissionaire regering van MFK-premier Gilmar ‘Pik’ Pisas - de bijdrage die nodig is als betaling/borg voor BSP (Billing & Settlement) van burgerluchtvaartorganisatie IATA niet heeft geaccordeerd. Zonder BSP kan Insel geen tickets verkopen op deze bestemmingen. Dat is het grootste obstakel om de volgende fase van het stabilisatieplan uit te voeren. Dit plan zou in mei/juni leiden tot een weer winstgevende luchtvaartmaatschappij.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).