Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Luchvaartmaatschappij Air Berlin zal komende week beslissen of het de vluchten tussen Düsseldorf en Curaçao in ieder geval nog tot april 2018 zal uitvoeren. Dat zegt waarnemend directeur van de Curaçao Tourist Board (CTB) Hugo Clarinda na een bezoek aan Duitsland twee weken geleden.

airberlin
Clarinda had samen met de CTB-agent in Duitsland en een vertegenwoordiger van Curaçao Airport Partners (CAP) ‘positieve gesprekken’ met verschillende luchtvaartmaatschappijen. De CTB-directeur wil, omdat Curaçao nog in overleg is met Air Berlin, geen namen en aantallen noemen van de andere gesprekspartners. De Duitse maatschappij is gevraagd om de wintermaanden, het hoogseizoen voor het Caribisch gebied, door te gaan met de vluchten op Curaçao. ,,Maar we hebben ook aangegeven open te staan voor de mogelijkheid dat Air Berlin het contract toch weer verlengt”, zegt Clarinda. ,,Komende week horen we wat er precies gaat gebeuren.” Ook de andere maatschappijen waarmee de Curaçaose delegatie gesprekken heeft gevoerd, zullen deze week laten weten of zij het eiland willen opnemen in hun vluchtschema.
Het contract met Air Berlin loopt in oktober dit jaar af. Maar het besluit om dan ook direct die maand met de vluchten te stoppen kwam als een verrassing. De CTB ging ervanuit dat ten minste het hoogseizoen, tot april 2018, zou worden overbrugd. Sinds vanuit Duitsland rechtstreeks naar Curaçao kan worden gevlogen, groeide de Duitse markt van 6.000 bezoekers per jaar naar 22.000 in 2016. De toeristische sector reageerde geschokt op het nieuws. Clarinda en een vertegenwoordiger van de Curaçaose luchthaven reisden af om te redden wat er te redden valt. Deze week zal blijken of de gesprekken vruchten afwerpen. Het persoonlijk contact was ‘erg belangrijk’, zegt Clarinda die alle hoop heeft op een goede afloop.
Volgens Clarinda heeft Air Berlin het contract niet verlengd, omdat grootaandeelhouder Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, de focus wil verleggen naar de Amerikaanse markt. Minder belangrijke routes, zoals die op Curaçao, vervallen om meer toestellen in te kunnen zetten op de bestemmingen in Amerika. Mogelijk speelt het inreisverbod van de Verenigde Staten (VS) voor mensen uit Iran, Syrië, Soedan, Somalië, Jemen en Libië, Curaçao in de kaart. Clarinda: ,,Daardoor is er een terugval van het aantal reizigers naar de VS. Daarom ziet Etihad er misschien toch van af om additionele kisten in te zetten op Amerika en wordt alsnog voorrang gegeven aan Curaçao.”
Bovendien zou Etihad meer willen doen met luchtvaartmaatschappij Niki Fly, waarvan Air Berlin sinds 2010, 49 procent van de aandelen in eigendom heeft. Niki werd opgericht door de Oostenrijkse Formule 1-wereldkampioen Niki Lauda. Volgens Clarinda is het de bedoeling dat Air Berlin zich met name gaat richten op zakenreizigers en Niki de vluchten op toeristische routes gaat uitvoeren.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).