Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De windsurfers hadden het moeilijk op de ochtend van Goede Vrijdag, toen de Curaçao Regatta van start ging.

regatta

De windrichting was totaal onvoorspelbaar, waardoor zelfs geroutineerde surfers aan de verkeerde kant van de boei terecht konden komen. Dan zat er niets anders op dan om te keren en het nog een keer te proberen. ’s Middags werkte de wind beter mee en konden er in totaal 7 heats worden gevaren door de A-klasse, en 5 heats door de B-klasse.
De surfgroep bestond uit 20 enthousiaste windsurfers tussen de 9 en 20 jaar. Ook Bonaire werd vertegenwoordigd door de surftweeling Arnold en Raynold Wilsoe. Op de eerste dag werd er door beide klassen slalom gevaren tussen de Zeeverkennerij en de surfschool, terwijl de tweede dag was gereserveerd voor langeafstandsraces over het Spaanse Water (alleen A-klasse).
In de B-klasse tot en met 11 jaar won Anouk van Noort de meeste races, gevolgd door Ray Mol en Thomas Thesseling. Bij de kids tot en met 13 jaar kwam Esmee Spaans door vier races te winnen met stip op de eerste plaats. Jason Duivenman en Tom Piontek, beiden nieuw in het racegebeuren, verdienden zilver en brons. In de 14+-klasse won Reyshandrick Frans de eerste prijs.
In de slalom van de A-klasse onder de 14 jaar blonk Sid Mathias uit door twee keer vooraan te eindigen. Bij de dames won Anne Coenen vier heats, maar nieuwkomer in de A-klasse Zara Rozeboom ging ook een keer heel knap als eerste over de finish. Bij de jongens boven de 16 waren het Jean Paul de Silva en Stefan de Bell.
De regatta ging van start met de Cruising Class, gevolgd door de Racing Class met maar liefst vier J-24 boten. Deze vier gelijkwaardige boten gaven een spectaculair gezicht bij de start. De Sunfish-klasse was goed vertegenwoordigd, deze hadden net als de Centaur-klasse een baan op het Spaanse Water. Hierna waren de kleurrijke windsurfers aan de beurt met veel jonge deelnemers. In de middag kwamen de kleine zeilers in de Optimisten in de race. De B- en C-groep startten tegelijk, de B had een iets langer parcours. Na twee dagen racen was de Venus in de Cruising Class met aan het roer Hans van der Straaten duidelijk kampioen.
In de Racing Class ging de strijd vooral tussen de Merlin en La Dolce Vita. Doordat La Dolce Vita de eerste race verkeerd finishte, kreeg de Merlin een eerste plaats cadeau. Maar Derek Bongaertz van de Dolce kwam de tweede race terug met toch een eerste plaats. De tweede racedag kwam de Merlin van Klaus Schneider met een klein verschil steeds als eerste over de streep en werd daarmee de winnaar in deze klasse. Bert van Russen en zijn fokkenmaat lieten er geen twijfel over bestaan. Met alleen maar eerste plaatsen een overduidelijke kampioen.
In de Sunfish-klasse, waar de ouderen het voor het zeggen hadden, lag Jan Burgers meestal voorop, hoewel P.J. de Vin het hem wel moeilijk probeerde te maken. Met vier eerste plaatsen legde Jan Burgers beslag op het goud. In de Optmist B-Klasse had Santiago van Werkhoven het erg gemakkelijk. Op zijn sloffen versloeg hij zijn tegenstander.
In de C-klasse was het in het begin nog wel spannend. Chantal Ferreira en Yadir Khouri voerden de strijd om de eerste plaats. Yadir had de langste adem en kwam op het hoogste podium. In deze categorie deed ook de jongste deelnemer van de regatta mee. Christiaan Meloen. Hij kreeg hiervoor een aanmoedigingsprijs.
Voor de A-groep van de windsurfers waren er de volgende dag ook nog drie langeafstandsraces: eigenlijk een heel andere tak van het windsurfen waarbij het niet zozeer gaat om explosieve starts of scherpe wendingen zoals bij de slalom, maar meer om tactiek, kracht, uithoudings- en doorzettingsvermogen. De 16+-groep had de opdracht upwind te varen naar de Yerba Islands (helemaal ‘achteraan’ het Spaanse Water), om de drie eilandjes heen te varen en vervolgens weer terug te komen om te finishen. Milan Gielingh toonde zich de absolute heer en meester van de courserace en flitste en passant ook alle zeilboten voorbij. De A-kinderen onder de 16 mochten een verkorte route varen. Bij de meisjes won Anne Coenen alle races en bij de jongens onder de 15 deed Annes jongere broer Faan Coenen dit ook.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).