Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het groente- en fruitpakket van V-Ital is gedurende drie maanden door een vaste groep abonnees met enthousiasme ontvangen. Het einde van deze proefperiode is zondag gevierd bij Nos Kunuku en Plantation Mandinga op Ronde Klip.


BiologischHet V-Ital-pakket is een succes, zeggen initiatiefnemers Gianne Balentien en Roland van Reenen. De proefperiode van drie maanden is om. Nieuwe abonnees hebben zich aangemeld en er zijn meer leveranciers van biologische producten bijgekomen. Behalve Nos Kunuku en Plantation Mandinga doen ook Hòfi Cas Cora en Eco Village Sol aan het project mee. Evenals Elvis Alberto, eigenaar van een kunuku op Westpunt; Selwin Leito, die rond zijn huis in Barber plant; Black Diamond, die gewassen verbouwt op Mahuma; Aishel Marchena met haar kunuku aan de Caracasbaaiweg; en Marco Rojer die een imposante kunuku te Santa Rosa heeft. En ten slotte levert Jeanne van Hoop fruit en groenten van eigen teelt.
,,Ons doel is lokale boeren bestaanszekerheid te bieden”, zegt Roland van Reenen, die samen met Gianne Balentien wekelijks een assortiment groente en fruit van verschillende adressen samenstelt. En dit pakket op woensdag, bij elk van hen thuis, klaarzet voor de abonnees. ,,Deze mensen betalen een week vooruit, waardoor de boeren verzekerd zijn van inkomen. Zij krijgen een redelijke prijs voor hun producten, terwijl zij niet gebonden zijn aan quota. We leveren wat er aan groenten en fruit beschikbaar is. Het pakket is daardoor elke week verrassend anders.”
Het pakket is afgestemd op een persoon en bevat vijf of zes verschillende soorten groenten en fruit. ,,Je kunt meerdere pakketten bestellen per huishouden, het hangt er vanaf hoe groot het gezin is”, zegt Van Reenen, die de abonnees een digitale nieuwsbrief toestuurt met recepten van Gianne Balentien, bekend van haar cursussen plantaardig koken. ,,We krijgen leuke reacties, de abonnees geven aan het leerzaam te vinden om te worden uitgedaagd anders te gaan koken.”
Voor Van Reenen is een van de belangrijkste redenen om biologisch te gaan eten dat veel gewassen als gevolg van de chemische landbouw niet meer in staat zijn om hun natuurlijke cyclus af te ronden. ,,Sla hoort door te schieten als je het niet oogst”, zegt hij. ,,De plant ontwikkelt dan zaad om op die manier de soort in stand te houden en zichzelf te reproduceren. Zaadontwikkeling is een teken dat we te maken hebben met een gezond organisme. Dit geldt bij mensen en dieren en zeer zeker ook bij gewassen. Helaas gaat de kwaliteit van veel gewassen die met kunstmest de grond uit gejaagd worden, snel achteruit en wel zodanig dat de plant niet voldoende kracht bezit om tot zaadontwikkeling te komen, en dus impotent wordt.” Biologische productiewijzen stimuleren de vitaliteit van de plant en daarmee ook de productie van zaden, aldus de leider van de V-Ital groep. ,,Het is deze vitaliteit en potentie die ons als mensen voedt.”

 


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).