Nieuw gezicht Insel Air aan de slag
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het nieuwe gezicht van luchtvaartmaatschappij Insel Air, de Canadees Gilles Filiatreault, wil de prestatie van de maatschappij ‘binnen 48 uur’ weer op peil hebben. ,,We moeten zeker zijn dat we kunnen leveren wat we beloven.”

inselhato
De uitvoerend directeur is zondag op Curaçao aangekomen en maakte gisteren in een-op-eenontmoetingen kennis met de huidige managers van het bedrijf. Samen met chief financial officer (cfo) André Delger vult hij namens de regering het managementteam van Insel Air aan. ,,Onze taak is om de 33 miljoen gulden die de overheid aan overbruggingskrediet beschikbaar heeft gesteld zodanig te gebruiken dat de luchtvaartmaatschappij weer optimaal functioneert”, zei Filiatreault gisteren tijdens een eerste kennismaking met de pers bij Curaçao Airport Partners (CAP).
De uitdagingen liggen met name in de uitvoering van de vluchten, zoals de afgelopen twee weken overduidelijk is gebleken, en op technisch gebied. Filiatreault vergelijkt de situatie met een patiënt die het ziekenhuis binnenkomt. ,,De diagnose is nog niet precies gesteld, maar hij is op verschillende plekken gewond. Wat je dan eerst moet doen is het bloeden stoppen.” En hetzelfde geldt voor de Curaçaose luchtvaartmaatschappij waar hij orde op zaken moet stellen. ,,Als ik de juiste informatie heb gekregen, dan lukt dat binnen een week”, zegt de doortastende Canadees zelfverzekerd. Want hij weet waar hij over praat en heeft al eerder met hetzelfde bijltje gehakt. Filiatreault heeft al zeker 20 jaar ervaring met het opstarten en herstructureren van luchtvaartmaatschappijen, ook in het Caribisch gebied. BWIA hielp hij er eind jaren negentig in negen maanden weer bovenop. Insel moet in vier, vijf maanden weer geld verdienen. ,,In ieder geval voor de zomer. Dat is het doel.”
Eind deze maand moet er een stabilisatieplan op tafel liggen en binnen drie maanden een businessplan. De komende weken zal zowel het team van managers worden geëvalueerd, als de structuur van het bedrijf, de financiële resultaten en de nauwkeurigheid van de informatie. Maar het belangrijkste is om er nu eerst voor te zorgen dat passagiers zich weer op hun gemak voelen en werknemers weer trots zijn dat ze voor Insel werken. Vandaag staat een bijeenkomst met alle medewerkers van het bedrijf op het programma. ,,De problemen van de afgelopen periode hebben voor veel frustratie gezorgd”, zegt Filiatreault. Gebrek aan communicatie deed de zaak geen goed. De Canadees wil de dialoog terug in de organisatie. ,,Get a smile back on their faces.” Want om de missie kans van slagen te geven is het belangrijk dat iedereen van de partij is, ‘everybody on board’; personeel, management, media.
Na twee dagen op Curaçao kan ‘het nieuwe gezicht van Insel Air’ nog weinig concreet zijn. Of de organisatie verder moet krimpen, is nog onduidelijk. Het ligt voor de hand dat Insel zich in de toekomst op de regionale routes gaat richten. ,,Daarop heeft de maatschappij wel haast een monopolie. Dat lijkt me de kerntaak. De operatie met jets, MD’s, op langere routes heeft veel meer concurrentie.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).