Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een mooie vuurpijl, of juist een flinke pagara? Sinds dinsdag is er verspreid over het eiland vuurwerk te koop. Drie teams van de brandweer controleren of de 58 verkooppunten zich aan de regels houden.


Vuurwerk,,We hebben tot nu toe geen overtredingen geconstateerd. Alles in orde”, zei James Wilson, coördinator van de controles gistermiddag rond 13.00 uur. ,,We hebben geen vuurwerk aangetroffen dat verboden is.” De brandweer heeft testen uitgevoerd op alle soorten vuurwerk, ‘van klapchi tot grote knallen’, en onder andere gecontroleerd of het aantal decibellen dat de knallen veroorzaken en de ontstekingstijd voldoen aan de normen. De tijd tussen aansteken en afgaan moet minimaal vijf seconden zijn. Wilson: ,,Voldoende voor een kind om op veilige afstand, ongeveer tien meter, te zijn voordat het vuurwerk afgaat.”
De brandweer heeft het eiland opgedeeld in drie rayons waarin de teams controleren of de standhouders zich aan de regels houden. Het vuurwerk moet in afgesloten pakketten of in vaten worden bewaard. En wat los wordt uitgestald, moet worden afgedekt met plasticfolie. Wie ’s avonds open is, moet zorgen voor fatsoenlijke verlichting via een aansluiting op het elektriciteitsnet. Wilson: ,,We willen voorkomen dat men op een onverantwoorde manier licht probeert te maken.”
Kleine verkooppunten hebben toestemming om tot maximaal 400 kilo vuurwerk in voorraad te hebben, grote standhouders hebben een vergunning tot maximaal 2.000 kilo. In alle stand moet een brandblusapparaat aanwezig zijn. Maar grote verkooppunten moeten bovendien beschikken over een sproeisysteem. ,,In geval van nood gaan de sproeiers af en blussen we de brand direct”, zegt Wilson.
Volgens de coördinator is er dit jaar wat meer siervuurwerk verkrijgbaar dan vorig jaar. De brandweer is ook aanwezig bij de verschillende vuurwerkshows op het eiland. ,,We zijn er ruim van tevoren tot en met het afsteken van het vuurwerk.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).