Regeringen Nederland en Aruba benaderd voor hulp Insel Air.
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De Commissie van Wijzen - die speciaal door de regering in het leven is geroepen om onderzoek te doen naar de bedrijfseconomische gesteldheid van Insel Air - presenteert morgen haar eindrapport aan de Raad van Ministers.

rhuggenaath

Dat heeft demissionair minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling tegenover deze krant bekendgemaakt. Eerder heeft een stuurgroep van de ministerraad, bestaande uit Rhuggenaath, minister Suzanne Camelia-Römer (PNP) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning en minister José Jardim van Financiën, al een voorlopige presentatie gekregen over de bevindingen van de commissie.
Bij die presentatie heeft de stuurgroep de Commissie van Wijzen verzocht wat extra details te verwerken, zo geeft Rhuggenaath aan. ,,Zo moet bijvoorbeeld goed duidelijk worden gemaakt wat de gevolgen zijn als de regering geen steun geeft aan Insel Air. Het is heel belangrijk dat alles in kaart wordt gebracht zodat uiteindelijk een goed onderbouwd besluit kan worden genomen.” Over de conclusie van de commissie zegt de Economieminister niets. ,,We (de Raad van Ministers, red.) hebben een non-disclosure agreement (NDA) getekend. Het rapport bevat immers financiële informatie van Insel Air; informatie die gevoelig is. Ook de commissie heeft de NDA moeten tekenen.”
De Commissie van Wijzen werd vorige maand in het leven geroepen nadat Insel Air de Curaçaose overheid had benaderd met het verzoek om oplossingsmogelijkheden te bespreken voor de bij deze lokale particuliere vliegonderneming bestaande zorgelijke cashflowsituatie. Insel Air heeft aangegeven dat deze situatie het gevolg is van het niet kunnen incasseren van een vordering van ruim 100 miljoen dollar op buurland Venezuela.
Sindsdien heeft de regering niet met gekruiste armen zitten wachten; zowel Rhuggenaath als oud-premier van de Nederlandse Antillen Etienne Ys - die de Commissie van Wijzen aanvoert - heeft de regeringen van Aruba en van Nederland op de hoogte gesteld van de werkzaamheden van de commissie en van de laatste ontwikkelingen omtrent de luchtvaartmaatschappij. ,,We hebben gevraagd of ze te zijner tijd kunnen helpen, ongeacht het besluit dat de regering neemt. Een eventueel verlies van Insel Air benadeelt Aruba, daar heb je immers Insel Air Aruba, en ook Bonaire is vaak afhankelijk van de luchtvaartdienst van Insel Air. Het dient in ieders belang om tot een oplossing te komen”, aldus de Economieminister. ,,Dat was dan ook een deel van de opdracht die we de Commissie van Wijzen hebben meegegeven; om te kijken hoe we de luchtvaartservice van Insel kunnen behouden.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).