Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Eerder dan verwacht heeft tropische storm Matthew gisteren al de status van orkaan bereikt. Voor Bonaire, Curaçao en Aruba heeft dat niet direct gevolgen, omdat het windveld vooral aan de noordkant van het systeem zit. Er worden vandaag drie periodes verwacht met veel regen.

kanoa
Dat zei Albert Martis van de Meteorologische Dienst gisteren op de persconferentie over de orkaan. ,,De koers is nauwelijks veranderd. Wij zitten aan de kant waar vooral de regen voor problemen kan zorgen.” De zee kan wel ruw worden aan de zuidkust en daar moeten bewoners die vlak bij zee wonen rekening mee houden.
De snelheid waarmee Matthew naar het westen koerst is iets langzamer geworden. Als er in de nacht niets veranderd, passeerde de kern van het systeem vanochtend vroeg op ruim 200 kilometer ten noorden van Curaçao. ,,Omdat wij niet aan de kant van de orkaanwinden zitten blijft bij ons een ‘tropical storm watch’ van kracht met code oranje.”
Volgens Martis zijn de modellen het vrijwel eens. ,,Zowel het Europese als het Amerikaanse model toont dezelfde tendens. In de vroege ochtend komt er een staart van de orkaan langs met veel regen. Dat gebeurt nog eens rond het middaguur en opnieuw in de avond. In totaal kan er 150 tot 200 millimeter regen vallen. Ter vergelijking: toen Tomas passeerde kregen we 300 millimeter regen.” Matthew is wel iets langzamer geworden, waardoor een regengebied langer kan blijven hangen.
Gisterochtend viel er al 35 tot 40 millimeter met de nodige gevolgen voor de zogenoemde kwetsbare gebieden. Vandaag kan er daarom veel meer overlast worden verwacht. ,,Dat hebben we gedeeld met de Raad van Ministers en het Hoofdstembureau.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).