Met speciale coördinator vluchten voller en hogere opbrengst per stoel.
 Met het aanstellen van een zogeheten ‘yield coordinator’ voor de vluchten van de Duitse maatschappij Air Berlin wordt circa een half miljoen gulden ‘bespaard’.
De taak van deze coördinator is zorgen dat de vluchten van Air Berlin zo veel mogelijk vol zitten. Echter niet alleen goed gevuld, maar ook tegen een goede stoelprijs. Aldus interim-directeur van toeristenbureau CTB (Curaçao Tourist Board) tegenover het <I>Antilliaans Dagblad<I>.
De informatie dat met een ‘yield manager’ zo’n vijf ton wordt ‘bespaard’ is afkomstig uit een recente presentatie van de Chata (Curaçao Hospitality and Tourism Association) waar hotels en andere particuliere - aan het toerisme gerelateerde - bedrijven bij zijn aangesloten.
Het bevreemdt CTB enigszins dat het Chata is die hiermee naar buiten treedt. Ten eerste omdat de coördinator is aangetrokken door CTB. En op de tweede plaats omdat het Air Berlin-project is aangegaan door CTB. ,,Dus ik begrijp niet hoe de sector bespaart”, aldus Clarinda. CTB is een door de overheidsstichting Curaçao Tourism Development Foundation (CTDF) aangestuurd bureau.
Clarinda is direct bereid allerlei vragen van deze krant te beantwoorden, maar zegt er wel bij dat hij niet alle informatie kan vrijgeven ‘aangezien we hier praten over een commerciële overeenkomst tussen twee partijen’.
,,Wij hebben een overeenkomst met Air Berlin voor het uitvoeren van de vluchten.” De Duitse maatschappij vliegt nu drie jaar wekelijks rechtstreeks tussen Düsseldorf in Duitsland en luchthaven Hato op Curaçao. Met succes, want de gemiddelde bezetting ligt volgens de CTB-directie boven de 80 tot 85 procent. Deze cijfers worden bevestigd door de statistieken van luchthavenexploitant Curaçao Airport Partners (CAP).
Het toerisme uit Duitsland groeide het afgelopen jaar met 8 procent meer verblijfstoeristen en 10 procent meer toeristenovernachtingen, zo blijkt uit de jongste CTB-statistieken. Deze zijn overigens niet alleen met Air Berlin naar Curaçao gekomen, maar ook met KLM en Arke. In 2014 werden 19.118 Duitse toeristen verwelkomd die samen goed waren voor 215.188 overnachtingen.
Meer details geeft Clarinda niet over de prestatie van de Air Berlin-vluchten als gevraagd wordt hoe de ‘besparing’ van 500.000 gulden is berekend. ,,Wij hebben via onze vertegenwoordiging iemand aangetrokken om als ‘yield coordinator’ te fungeren.” Deze persoon is gevestigd in München en vervult deze functie nu ongeveer een jaar.
De verbinding door Air Berlin is toentertijd tot stand gekomen door middel van zekere garanties en/of vergoedingen. Clarinda daarover: ,,We doen de marketing met Air Berlin maar kunnen de inhoudelijke informatie van een commercieel contract niet vrijgeven.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.