Het Nederlandse scheepbouwconcern Damen Shipyards Group komt naar Curaçao. Op een stuk terrein van havenbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA), wat in een concessie is toebedeeld aan Nederex, zal Damen een kleine werf beginnen. 

 

Alhoewel de handtekeningen nog niet zijn gezet, heeft het Antilliaans Dagblad uit meerdere bronnen vernomen dat de komst aanstaande is. Naar verluidt zal de scheepsbouwer - met meer dan dertig werkmaatschappijen in binnen- en buitenland en hoofdkantoor in het Nederlandse Gorinchem - een werf beginnen om hier vooral onderhoud en reparatie uit te voeren voor sleepboten van de bouwer in de regio. De werf wordt gerealiseerd op een stuk grond aan de Pletterijweg te Parera, wat in een concessie is uitgegeven aan Nederex.
Nederex verhuurt het op zijn beurt weer aan Damen. De concessie werd aan het Curaçaose bedrijf afgegeven door de havenautoriteit CPA. De vergunning is verstrekt voor twintig jaar, waarin onder meer is vastgesteld dat Nederex kleine schepen tot 2.000 ton zal gaan repareren. Dit om de Curaçaose Dokmaatschappij (CDM) niet in de weg te zitten. De twintigjarige concessie ging in per 1 januari 2013 en vervalt daarmee op 31 december 2032. Met het afgeven van de concessie zouden 25 extra werkplekken worden gecreëerd. Om het werk te mogen doen, betaalt Nederex aan CPA vanaf dit jaar 100.000 gulden.
Damen laat bij navraag weten niets te kunnen zeggen over eventuele activiteiten op Curaçao: ,,Het is Damens beleid om op geen enkele wijze commentaar te geven op haar commerciële ondernemingen die wel of niet plaatsvinden. In het algemeen is er bij commerciële procedures veelal een verbod om wat voor onthullingen dan ook te doen: klanten en partners eisen vaak volledige vertrouwelijkheid. Daarom geven we geen commentaar op zulke processen”. De directie van Nederex was onbereikbaar voor nadere toelichting.
Uit andere bronnen wordt vernomen dat de verwachting is dat er over enkele weken, gefaseerd, meerder intentieverklaringen zullen worden getekend. Damen is een bekende bouwer en leverancier van sleepboten, onder andere aan het Curaçaose havenbedrijf CPA, in de wijde Caribische en Latijns-Amerikaanse regio. Vanuit het Schottegat kunnen de klanten straks diensten worden geboden. Dat is ook goed voor de reputatie van Curaçao als logistiek centrum.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.