Minister: Actie van zorgbond zet nu geen zoden aan de dijk

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Na een oproep tot actie en een tocht van het Curaçao Medical Center (CMC) naar de Staten, is het protest van de CMC-werknemers prompt geëindigd voor het parlementsgebouw in Punda.

CMCCBV1Daar was namelijk Gezondheidsminister Javier Silvania (MFK) aanwezig in een Statenvergadering. Deze vergadering werd gepauzeerd zodat de minister naar buiten kon om de aanwezige vakbondsvoorzitter Annaliza Suares-Mathilda van zorgvakbond CBV en het ziekenhuispersoneel toe te spreken. Hij wees hen er direct op dat hun actie nu geen zoden aan de dijk zou zetten.
Suares-Mathilda vindt dat het na vijftien jaar hoog tijd wordt dat over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) wordt onderhandeld. De zorgvakbond eist het opstarten van cao-besprekingen, aangezien de regering additionele financiële steun beschikbaar heeft gesteld aan het CMC. De CMC-directie heeft een gesprek gehad met de voorzitter van de bond, maar haar verzoek om cao-onderhandelingen werd afgewezen. Ook van de functionaris van het Bureau Landsbemiddelaar die bij het gesprek aanwezig was, kreeg ze niet de verwachte steun. De CBV-voorzitter kreeg daarop het mandaat van de werknemers om het ‘CMC officieel plat te leggen’.
Terwijl CBV-bestuursleden en CMC-werknemers vanaf het ziekenhuis over de Emmabrug naar de Staten liepen, was Gezondheidsminister Silvania dus bezig met het beantwoorden van vragen die parlementariërs negen maanden geleden hadden gesteld over de jaarrekeningen van het Land en jaarverslagen (2021 en 2022) van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). MFK-parlementariër Fergino Brownbill die Statenvoorzitter Charetti America-Francisca (MFK) verving, schorste de vergadering om Silvania de kans te geven met de actievoerders te speken. De bewindsman deelde hen mee dat hij aan de ziekenhuisdirectie 3 miljoen gulden beschikbaar heeft gesteld om te voldoen aan de arbeidsvoorwaarden van het personeel. Maar ten overstaan van aanwezige journalisten en televisieploegen verklaarde hij tegelijkertijd dat hij niet verplicht is geweest om fondsen voor het personeel beschikbaar te stellen. Hij zette uiteen dat hij dit deed om humanitaire redenen, aangezien de ziekenhuiswerknemers al vijftien jaar geen nieuwe cao hebben gekregen. Maar uiteindelijk gaat hij niet over de besteding van de gelden en merkte hij op dat het CBV-bestuur en de CMC-directie gezamenlijk over de kwestie dienen te vergaderen. Hij heeft intussen een onderhoud gehad met de Landsbemiddelaar om de partijen bijeen te brengen, en is als minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) bereid aan tafel te schuiven bij de gesprekken. Silvania verklaarde daarna dat de vakbondsactie en de eisen vooralsnog dus niet direct ingewilligd kunnen worden.
Terug in de Staten stelde PAR-Statenlid Anna-Maria Pauletta een aantal specifieke vragen aan Silvania over de actie van het CMC-personeel en over de additionele beschikbaar gestelde overheidsfondsen aan het nationale ziekenhuis. Hij gaf aan dat in de Landsbegroting die dinsdag is overhandigd, staat hoeveel extra overheidsgeld CMC ontvangt.
Volgens de GMN-minister zal het CMC volgend jaar en in 2026 naast het normale zorgbudget een bedrag van 58 miljoen gulden extra van de regering ontvangen. In 2027 en 2028 krijgt het ziekenhuis 68 miljoen gulden extra. In al die bedragen is 3 miljoen gulden opgenomen speciaal voor de uitbetaling van de aan te passen salarissen van het personeel: verpleegkundigen en ondersteunende werknemers.

CMC-directie houdt voet bij stuk, '3 miljoen is druppel op gloeiende plaat'...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.