Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Raad van Advies (RvA) liet zich, naar nu pas blijkt, uiterst kritisch uit over de Landsbegroting 2025 van Financiënminister Javier Silvania (MFK); en adviseerde de regering ‘het nodige te doen om de kwaliteit van de memorie van toelichting drastisch te verbeteren’.

RvA,,De ontwerpbegroting 2025 vertoont duidelijk grote ruimte voor kwalitatieve verbetering”, schrijft het hoogste adviescollege van het Land Curaçao. ,,De begroting is het beleidsinstrument waarin de regering haar beleid voor de komende jaren en financiële vertaling daarvan uitzet. Dit dient op zodanige wijze te geschieden dat de begroting de autorisatie-, sturings- en beleidsfuncties als afgeleide van het budgetrecht van de Staten kan vervullen.”
In de verantwoordingsfase dient de begroting voorts ‘een adequaat hulpmiddel te zijn voor een algehele evaluatie die ten grondslag moet liggen aan het afleggen van verantwoording’. ,,De raad constateert dat de kwaliteit van de ontwerpbegroting 2025 van dien aard is dat het niet optimaal kan voldoen aan de hierboven genoemde functies.”

De RvA geeft aan dat beleid zo veel mogelijk volgens het SMART-principe geformuleerd dient te worden (SMART is een afkorting die staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Relevant en Tijdgebonden, red.). ,,Tevens dient uiteraard het voorgenomen beleid vertaald te worden in cijfers c.q. uitgaven opdat de aanwending van de algemene middelen via de begroting inzichtelijk wordt gemaakt en vervolgens bij de beleidsevaluatie gemeten kan worden welke resultaten met de opgebrachte en ingezette algemene middelen zijn behaald.”
Dit zijn de meer algemene opmerkingen van de raad over de kwaliteit van Silvania’s begroting, die naar het oordeel van de RvA dus flink te wensen overlaat. Verder staat de raad uitvoerig stil bij de ‘risico’s waarmee rekening dient te worden gehouden’.

RvA zet tal van kritische kanttekeningen...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.