Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Over twee jaar, vanaf 2026, zal de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verlies gaan draaien en vanaf medio 2028 zal ook het schommelfonds in de min komen te staan. Het schommelfonds vangt nog vaak de klappen op van de negatieve cijfers in het ene fonds met de positieve cijfers uit het andere fonds. Als het schommelfonds in de min staat, dan is de overheid wettelijk verplicht dit aan te vullen. Bij ongewijzigd beleid zal het resultaat van de SVB in 2030 -50 miljoen gulden zijn en van het schommelfonds -70 miljoen gulden, zo wordt voorspeld. Dit blijkt uit een presentatie van Dennis Arrindell, waarnemend hoofd van het departement curatieve zorg van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), in de Staten deze week.

F03 SVBUit de cijfers komt naar voren dat in een tijdspanne van vijftien jaar (2016 tot en met 2030) de Sociale Verzekeringsbank (SVB) maar drie jaar in de plus is uitgekomen of gaat uitkomen met betrekking tot de sociale fondsen, te weten de Basisverzekering Ziektekosten (BVZ), de Algemene Ouderdomsverzekering (AOV), de Algemene Verzekering Bijzondere Ziektekosten (AVBZ) en de ziekte- en ongevallenverzekering (ZV/OV). In 2017 zijn er meer inkomsten dan uitgaven en in 2024 en 2025 naar verwachting ook. Daarnaast zijn er enkele jaren van gelijke inkomsten en uitgaven zoals in 2018, 2023 en beoogd ook in 2026.

Het is om deze reden dat er al jaren gezocht wordt naar oplossingen om de sociale fondsen gezond te maken, maar ook te houden. Dat is een uitdaging gezien de vergrijzing, maar ook hoge kosten van het Curaçao Medical Center (CMC) en de economische ontwikkeling, aldus Arrindell.

Hij beschrijft drie trajecten waarin gepoogd is en wordt om de kosten te drukken en/of de inkomsten te verhogen. Eerst was er de Taskforce Marktwerking en Financiering Zorgsector (TMFZ) in 2019. De voorstellen behelsden een besparing van 70 miljoen gulden, waarvan maar 33 procent gerealiseerd is (23 miljoen). Arrindell: ,,De taakstelling was vooral om de kosten te verlagen in verband met de opening van het CMC. Doel was na te gaan waar bezuinigd kon worden in het BZV-fonds om de meerkosten van het ziekenhuis te kunnen financieren. Dat de taakstelling niet gehaald is heeft ermee te maken dat sommige voorstellen om juridische redenen niet geïmplementeerd zijn zoals bijvoorbeeld het invoeren van het inkomensplafond en de leeftijdsgrens voor medisch specialisten.”

Daarna zijn in 2021 beheersmaatregelen voorgesteld voor het schommelfonds met het potentieel van een besparing van 45 miljoen gulden. ,,De uitvoering is nog niet voltooid”, zo legt de expert uit. Een derde maatregel is om ‘over the counter’ (OTC)-medicijnen die ook zonder doktersrecept aangeschaft kunnen worden te schrappen uit het BVZ-pakket. Het gaat dan om vitamines, paracetamol en bepaalde zalfjes. Dit zou 8 miljoen gulden besparen, maar er is volgens Arrindell nog geen besluit over genomen.

In het kader van het Landspakket zijn ook voorstellen gedaan door het Economisch Bureau Amsterdam (EBA). De SVB-expert gaat dieper in op de negen opties die gepresenteerd zijn met betrekking tot het socialezekerheidsstelsel, met aan elk een bedrag gekoppeld van uitgaven en inkomsten. Daaruit blijkt dat het verhogen van de AOV-leeftijd naar 66 in 2025 en 67 in 2030 weliswaar meer inkomsten oplevert maar dat de uitgaven voor de groep ouderen verhoudingsgewijs veel meer toenemen. Een extra heffing op de omzetbelasting, bijvoorbeeld 1 procent, ten behoeve van het AOV-fonds levert bijvoorbeeld meer inkomsten op, en dat geld al helemaal voor het invoeren van een kostendekkende premie. Andere opties zijn nog de vergroting van de premiegrondslag naar 150.000 gulden, wat geen grote zoden aan de dijk zal zetten. Dat geldt ook voor het voorstel om de premie te verhogen voor de inkomens boven de 100.000 gulden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.