Al het nieuws

Exacte oorzaak kabelbeschadiging wordt nog onderzocht

Van onze correspondent
Kralendijk - De problemen met de elektriciteitsvoorziening zijn opgelost. Dit meldde het Water- en Elektriciteitsbedrijf Bonaire WEB gisteren bij het krieken van de dag.

BONopgelucht1Het bedrijf kwam rond 7.00 uur met een korte mededeling: ,,De stroomstoring is in alle gebieden op Bonaire verholpen. Er zal vandaag geen schakelschema worden ingezet. Iedereen heeft weer stroom.”
Nadat in de nacht van maandag op dinsdag de stroom op Bonaire uitviel was de situatie op z’n zachtst gezegd een tijdje chaotisch. Alleen Rincon en Sabadeco hadden nergens last van omdat ze allebei een ‘eigen’ distributiekabel hebben. De rest van het eiland kreeg te maken met langdurige stroomuitval tot wel acht uur aan toe en dat meerdere keren. Het WEB meldde al snel dat de oorzaak van de storing bekend was.
Toen bleek dat de reparatie langer ging duren dan verwacht is er gestart met een schakelschema waardoor alle wijken soms wel en soms geen stroom kregen. Maar ook dit bleek in het begin lastiger dan verwacht en het zorgde voor veel onrust onder de bevolking omdat het schema niet altijd werd gevolgd. Intussen werd er door technici van WEB dag en nacht doorgewerkt om de schade aan de kabel te herstellen en gisterochtend was het dus zover, Bonaire kon opgelucht ademhalen. Waar er eerst flink werd gemopperd op het bedrijf waren de dankbetuigingen op sociale media nu niet van de lucht.
Maar hoe betrouwbaar is het netwerk nu en wie garandeert dat een gelijksoortig probleem zich binnen korte tijd niet opnieuw voordoet? In de loop van de dag kwam de directie van WEB gisteren met een persbericht waarin werd uitgelegd dat het was gelukt om met behulp van specialistische meetapparatuur de locatie van de storing te identificeren. Deze werd veroorzaakt door een beschadiging in de kabelverbinding op de Kaya Korona, ter hoogte van Garage Cordia en dus niet, zoals eerder was gecommuniceerd in de 16 kilometer lange hoofdkabel die van ContourGlobal naar WEB loopt. De exacte oorzaak van de kabelbeschadiging is nog onbekend en kan door verschillende factoren veroorzaakt zijn. Het beschadigde deel van de kabel is opgestuurd voor forensisch onderzoek door een onafhankelijk bureau. Momenteel is de situatie volgens WEB onder controle en stabiel.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.