Bankrekening bij een lokale of een nieuwe nationale bank

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het is niet helemaal duidelijk of de Landsverordening basisbetaalrekening nu bedoeld is voor het kunnen openen van deze rekening bij een commerciële bank, of dat hier een nieuwe bank voor opgericht wordt.

StatenDat kan geconcludeerd worden uit de discussie vorige week in de Staten over deze concept-landsverordening. Ramón Yung (MFK) opperde bijvoorbeeld dat Gi-Ro Settlement Holding mogelijk weer een gewone bank kan worden. Terwijl andere Statenleden, zoals Zita Jesus-Leito (onafhankelijk) en Ana-Maria Pauletta (PAR) zich afvragen of de commerciële banken bij de totstandkoming van deze wet voldoende betrokken zijn geweest. Het is Gwendell Mercelina (PNP) die om deze reden aankondigt een technische briefing aan te vragen waarbij de Curaçao Bankers Association (CBA), maar ook de Curaçao International Financial Association (Cifa) en de consumentenstichting Fundashon pa Konsumidó (FpK) worden uitgenodigd.
De Statenleden zijn het er in het algemeen over eens dat in de steeds meer digitaliserende wereld een bankrekening cruciaal is om betalingen te verrichten. Er zouden 24.000 personen op het eiland zijn die geen rekening hebben. Pauletta wijst erop dat hier ook een groep mensen onder valt die geen rekening willen. ,,Zolang deze wet er nog niet is, ben ik van mening dat de overheid voor de dienstverlening niet alleen giraal betalen mag eisen. Dit gebeurt echter al wel. Ik ben het daar niet mee eens. Mensen moeten met cash kunnen blijven betalen.”
Yung legt uit dat de basisbetaalrekening er is voor mensen met weinig inkomsten. Maar ook de loterijbazen worden bij lokale banken niet geaccepteerd. En Pauletta voegt hier de ex-gedetineerden aan toe die door commerciële banken geweigerd worden. Daarom pleit Yung voor een nationale bank die bedoeld is voor dit soort specifieke groepen. Hij verwijst naar een schriftelijk antwoord van de minister van Financiën in deze richting van een eigen nationale bank. Jesus-Leito, die zich onlangs bij de regeringspartijen gevoegd heeft, stelt dat hier heel veel bij komt kijken. Ze is er geen voorstander van. ,,Een bank is een serieus bedrijf. Als er eenmaal geld in komt, moet dat belegd worden en moeten er leningen verstrekt kunnen worden. Ik zie niet dat dit makkelijk gebeurt. Er zitten heel wat haken en ogen aan. Er zijn ook vaste kosten aan een bank, zoals een onderkomen, technische apparatuur en personeel. Ik zou dit avontuur niet aangaan en laten we kijken waar het een en ander mogelijk is binnen de bestaande banken. Ook de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft een rol in het zoeken naar oplossingen”, zo brengt zij naar voren. Pauletta voegt er nog aan toe, dat ook bij het openen van een basisbetaalrekening rekening moet worden gehouden met misbruik, ‘zoals een politicus die voor een crowdfunding een rekening wil openen om zijn schulden af te betalen’. Zij ziet hier niets over terug in het wetsvoorstel.
Het PAR-Statenlid legt nog uit dat commerciële banken vaak gebonden zijn aan de buitenlandse correspondentbanken en de complianceregels waaraan voldaan moet worden. Die zijn heel strikt en dat is de reden waarom sommige personen geweigerd worden. ,,In hoeverre zijn de lokale banken bij deze discussie betrokken? Want zij zijn het die uiteindelijk die basisbetaalrekening zouden moeten openen.”
Zij heeft nog een vraag: ,,Ik zie dat de inwerkingtreding met een landsbesluit gebeurt. Dat betekent dat we in de Staten de wet kunnen aannemen maar dat het de regering is die met een landsbesluit beslist wanneer de wet in werking treedt. Waarom is dat?” Verder ziet zij in het voorstel dat elke betaaldienstverlener eigen regels kan stellen aan de basisbetaalrekening. Daarmee wordt volgens haar verschil en discrepantie in de hand gewerkt.

Waarom Gi-Ro
Yung gaat dieper in op waarom hij denkt dat het zinvol is van Gi-Ro Settlement Holding weer een bank te maken. Daar ligt nog veel geld, het Statenlid noemt 300 miljoen gulden, dat niet aan bepaalde partijen uitbetaald kan worden, zoals het Rooms-Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS), maar ook de volkswoningstichting Fundashon Kas Popular (FKP). ,,Omdat deze bank mensen aanneemt die bij de commerciële banken geweigerd worden, is het geen concurrerende bank”, zo voert hij aan. En zo vervolgt hij: ,,Als Gi-Ro weer als een bank gaat functioneren en geld binnen komt dat belegd wordt en als geld dus weer geld maakt, kunnen de gedupeerde partijen op de lange termijn alsnog hun geld krijgen.” Om van Gi-Ro weer een gewone bank te maken moeten de statuten weer aangepast worden en moet de bank van een ‘special purpose vehicle’ weer teruggaan naar een gewone dienstverlener.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.