‘Belastingkwijtscheldingsaffaire’ onder de loep

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Alles wijst erop dat het Openbaar Ministerie (OM) justitieel feitenonderzoek doet naar de ‘belastingkwijtscheldingsaffaire’ met daarin een hoofdrol voor MFK-minister van Financiën Javier Silvania.

F01 SilvaniaOM-woordvoerder en persofficier van justitie deden tot laat gistermiddag geen mededelingen, omdat een raadkamerzitting plaatsvond. Dat is een besloten zitting. Na de behandeling zou worden bekeken of het OM iets kon zeggen of niet. Persofficier van Justitie Clarelli Hato-Willems zegt dat het een ‘raadkamerbehandeling door de advocaat-generaal bij het Hof’ betrof. ,,De zaak is aangehouden. Over vier weken wordt de behandeling voortgezet.”

Vermoedelijk vond achter gesloten deuren de behandeling plaats van het verzoek van Fundashon Dos Bui pa Kòrsou van burgerjournalist Yves Cooper om interventie door het Hof van Justitie; de stichting wil via het Hof het OM dwingen tot vervolging van Financiënminister Silvania.

De instructie die de minister aan de Ontvanger begin vorig jaar heeft gegeven om belastingschulden van 2017 en ouder niet in te vorderen is volgens de stichting in strijd met wet- en regelgeving. Dat Dos Bui pa Kòrsou zich tot de rechters van het Hof richtte, kwam door het uitblijven van een reactie van het OM op een aangifte van april 2024.

Vandaar dat werd gegrepen naar de zogeheten artikel 15-procedure. In artikel 15 van het Wetboek van Strafvordering is aan de rechtstreeks belanghebbende de bevoegdheid toegekend tot het doen van schriftelijk beklag bij het Hof in het geval van het niet-vervolgen door het OM van een strafbaar feit.

Het ziet ernaar uit dat het OM, dat onder leiding staat van procureur-generaal Guillano Schoop, al wel een justitieel feitenonderzoek is gestart. Overigens is bekend dat het OM begin 2023, toen mediaberichten over de opschoning van het invorderingsbestand naar buiten kwamen, ‘met de minister in gesprek’ was gegaan.

Nu lijkt het recente rapport van de Sociaal-Economische Raad (SER) aanleiding te zijn voor het feitenonderzoek. De SER stelt vast dat uit de Landsverordening Invordering noch uit een andere verordening een bepaling volgt welke de minister van Financiën de bevoegdheid geeft om instructies ter kwijtschelding van belastingen te geven. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de minister in zijn hoedanigheid als wetgever noch als uitvoerder deze belastingsaneringsmaatregel rechtsgeldig heeft kunnen nemen. Daarbij blijkt dat de minister van Financiën geen gebruik heeft gemaakt van de vaste praktijk in Curaçao dat dit tijdelijk belastingsaneringspakket via een aanschrijving is ingevoerd vooruitlopend op een wettelijke regeling.

Ook in de politiek hield en houdt de affaire de gemoederen flink bezig. Een Centrale Commissievergadering hierover werd vijftien maanden geschorst; de voortzetting ervan vorige maand leidde tot de breuk van de MFK/PNP-regeringscoalitie, omdat PNP-parlementariërs in de ogen van de MFK-fractie te kritische vragen stellen; onder meer aan Silvania of hij zich realiseert dat zijn handeling weleens ‘strafbaar’ zou kunnen zijn geweest.

Het kabinet-Pisas werd ‘gered’ door de steun van twee eenpersoonsfracties: KEM en het onafhankelijk Statenlid Zita Jesus-Leito. Een openbare vergadering van de Staten, waarin eventueel een motie van afkeuren of - ernstiger - motie van wantrouwen kan worden ingediend, is door de MFK-parlementsvoorzitter nog niet opgeroepen.
Pas als het feitenonderzoek reden tot verdenking met zich meebrengt, zal het OM besluiten tot strafrechtelijke vervolging.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.