Aan oppositiekandidaat Venezuela in residentie zaakgelastigde

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Koninkrijk - en daarmee de landen Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten - hebben, naar nu blijkt, de belangrijkste oppositiekandidaat van Venezuela en dus de voornaamste opposant van de Venezolaanse president Nicolás Maduro een tijdlang in het geheim onderdak geboden in Caracas.

GonzalesZo blijkt uit een brief die de minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp (NSC), zondag naar de Tweede Kamer stuurde. Dat dit nu bekend is gemaakt komt omdat Edmundo Gonzáles Urrutia in het weekend uit Venezuela is vertrokken; dit is publiekelijk bevestigd door de Spaanse regering. Dat meldt een bijbehorende beslisnota. Kort daarop werd het wereldnieuws.
Het is onbekend of deze actie van het Koninkrijk gevolgen kan hebben voor de diplomatieke betrekkingen tussen het Venezuela van Maduro en de Koninkrijkslanden en/of voor de relatie tussen Caracas en Curaçao. Het kabinet-Pisas in Willemstad heeft zich, anders dat Wever-Croes in Oranjestad, tot nu toe zeer terughoudend opgesteld richting Maduro.
De tijdelijke opvang van oppositieleider González door het Koninkrijk heeft alles te maken met de verkiezingen op 28 juli in het grootste buurland van het Koninkrijk, dicht bij de kust van de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao).
Na het uitroepen van Maduro als winnaar ontstonden op verschillende plekken in Venezuela protesten. ,,Veiligheidstroepen reageerden hierop in sommige gevallen met geweld, waarbij doden en gewonden vielen”, schrijft de Nederlandse bewindsman van Buitenlandse Zaken, eraan toevoegend dat ‘inmiddels meer dan duizend mensen zijn gearresteerd of verdwenen’.
,,Naast demonstranten vrezen ook leden van de Venezolaanse oppositie voor hun veiligheid. Een aantal van hen is sinds de verkiezingen opgepakt, van sommigen is vervolgens niets meer vernomen. Deze dreiging gold ook voor oppositiekandidaat Edmundo González. Op zijn dringende verzoek, daags na de verkiezingen, heb ik daarom besloten hem voor zo lang als nodig gastvrijheid te verlenen in de residentie van de zaakgelastigde van het Koninkrijk der Nederlanden in Caracas.”
Dus niet in de Koninkrijksambassade aan de Avenida Principal de La Castellana/Calle Blandín Torre Digitel, maar op het verder niet publiek bekende adres van de ambtswoning van de zaakgelastigde; een zaakgelastigde is doorgaans een persoon die is aangesteld om op te treden als hoofd van een diplomatieke missie terwijl de ambassadeur weg is.
Hieruit kan worden afgeleid dat González vrijwel de hele maand augustus onderdak en diplomatieke veiligheid is geboden door het Koninkrijk. Begin deze maand, september, heeft González aangegeven de residentie en zijn land te willen verlaten. Veldkamp: ,,Daarop heb ik hem gesproken over de situatie in Venezuela, het belang van het werk van de oppositie en de transitie naar democratie, en onze voortdurende gastvrijheid benadrukt. Hij gaf aan niettemin te willen vertrekken en zijn strijd vanuit Spanje voort te zetten.”
De minister van Buitenlandse Zaken in Den Haag sluit af met: ,,Het Koninkrijk der Nederlanden blijft zich inzetten voor mensenrechten en het herstel van democratie en rechtsstaat in Venezuela”.

Direct al twijfels over resultaten verkiezingen...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.