Van onze redactie
Willemstad - Ouders op Curaçao met onvoldoende financiële middelen kunnen het niet betalen om hun kind met autisme de benodigde therapie te geven.
Deze therapieën zijn wel nodig, zodat het kind adequaat kan functioneren binnen zijn/haar mogelijkheden. Onder andere wordt het kind voorbereid om onderwijs te krijgen. Caribisch Netwerk bericht erover.

F04 AutismeMoriani Isenia is directeur van de kliniek van de Autism Aid Foundation. Zij legt uit dat er op Curaçao grote behoefte is aan meer scholen voor autisme zoals de Myrna Dovaleschool. Autism Aid is de organisatie die onlangs het grootste aantal kinderen met autisme, die dit jaar voor het eerst onderwijs krijgen, doorstuurde naar de Myrna Dovaleschool.

De Foundation werd in 2019 opgericht. De organisatie pleitte voor de bewustmaking van de bevolking met betrekking tot autisme, hulp voor de ouders, en om hierbij een therapiecentrum op te richten waar cliënten geholpen konden worden. Zo werd het Autism Aid Therapy Center opgericht.

In het therapiecentrum worden kinderen met autisme begeleid, met als doel dat ze weer kunnen deelnemen aan de maatschappij. Directeur Isenia, tevens directeur van Raryam Guidance and Teaching, legt uit dat ze de kinderen al het benodigde gereedschap geeft om hen te helpen bij hun ontwikkeling. Zo wordt het kind geholpen om beter te worden in zijn/haar vaardigheden.

,,Dit is ons meest succesvolle jaar. Dankzij de Myrna Dovaleschool, die de mogelijkheid heeft ingevoerd dat de kinderen kunnen toetreden tot het gedeelte van de school waar ze onderwijs kunnen krijgen zoals het hoort te zijn. Dit zorgde ervoor dat we veel meer kinderen, die al een tijd op ons centrum zaten, op school konden plaatsen.”

De Myrna Dovale school wordt een voortzetting van het therapiecentrum. ,,Wij zijn een therapiecentrum. Wij geven geen onderwijs. Wij bereiden het kind voor op alles wat het nodig heeft voor toegang tot het onderwijs”, noteert verslaggever Dulce Koopman.

Isenia legt verder uit: ,,Ons therapiecentrum is niet om het kind hier te houden. Het is de bedoeling dat ze één tot twee jaar therapie krijgen, zodat ze verder kunnen.” Het centrum heeft als doel om al in een vroeg stadium te stimuleren. Vanaf de leeftijd van drie jaar kan het kind beginnen om het centrum te bezoeken. Ze kunnen tot hun tiende jaar blijven. De duur hangt af van het kind, de ouders en de therapeuten, die samen moeten bepalen hoe lang het kind therapie nodig heeft.

Isenia betreurt dat er kinderen met autisme thuiszitten. Er zijn jongeren die om financiële redenen niet verder komen dan thuis. Ook vanwege ‘taboes’, omdat ouders de kinderen niet naar buiten willen laten gaan. Zij vertelt dat zij afgelopen juni/juli 20 ouders heeft geïnterviewd die wilden dat hun kind zou beginnen met therapie, maar vanwege de financiële lasten is dit slechts vijf van hen gelukt. Ondertussen zijn er tussen 2019 en heden 53 cliënten door het therapiecentrum gegaan.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.