Om extra warme en windstille maanden goed door te komen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Aqualectra rekent voor de overbrugging tot aan de oplevering van het nieuwe windmolenpark te Koraal Tabak en een nieuwe dieselcentrale op een groot deel van de megawatts (MW) die RdK kan leveren in de aanstaande extra warme en vooral ook windstille periode.

F01 Koraal Tabak 5Eerder dit jaar ging het nutsbedrijf hiervoor nog uit van de tijdelijke inzet van vijf generatoren, waarvoor Aqualectra in maart een openbare aanbestedingsprocedure had opgestart. Daar is nu van af gezien, bevestigt directeur Neysa Isenia tegenover het Antilliaans Dagblad. Het blijkt te laat om deze extra tijdelijke capaciteit van buitenaf te verkrijgen.

Er was destijds ook het parallelle traject ingezet om via Curaçao Refinery Utilities (CRU), dochterbedrijf van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), aan tijdelijke additionele stroom te komen. Volgens een overzicht in handen van deze krant kan RdK 20 MW leveren, terwijl in het geval van de vijf generatoren voor een bepaalde periode werd gedacht aan 10 tot 40 megawatt (MW).

Een overeenkomst met RdK/CRU is er nog niet, maar Isenia verwacht dat de besprekingen voorspoedig afgerond kunnen en zullen worden. Als Aqualectra geen actie zou ondernemen, dreigt er een tekort aan productiecapaciteit te ontstaan, specifiek tijdens de warmste maanden van dit jaar als de wind wegvalt; meestal zijn dat augustus, september en deels oktober.

De economische groei met als gevolg méér vraag naar elektriciteit en ook de klimatologische veranderingen, waardoor er een grotere piekvraag is - vooral in de avonduren als de huishoudens massaal de airco’s aanzetten en dit niet kan worden opgevangen door de zonnepanelen van particulieren zoals overdag gebeurt - zijn factoren waar Aqualectra rekening mee moet houden.

CRU heeft volgens Isenia een flinke hoeveelheid aan ‘opgesteld vermogen’. Aqualectra verwacht daar 10 tot 20 MW daadwerkelijk van nodig te zullen hebben. De directeur laat weten dat er veel belangstelling was om een offerte uit te brengen voor de levering van extra stroomcapaciteit door middel van tijdelijke generatoren, maar zoals gesteld heeft het energiebedrijf besloten de aanbesteding stop te zetten.

F01 Koraal Tabak 4Vorig jaar zag de productiecapaciteit er als volgt uit: Dokweg I biedt 42 MW; Dokweg II levert 75 MW; Isla/Aqualectra kan 33 MW bieden; RdK/CRU 20 MW; de twee windmolenparken van Tera Cora leveren respectievelijk 15 en 16,5 MW; de windmolens van Playa Canoa 15 MW; terwijl de particuliere zonnepanelen overdag goed zijn voor 25 MW.

Alles bij elkaar 170 MW aan met fossiele brandstof opgewekte stroom en 71,5 MW duurzaam gegenereerde energie. De gemiddelde dagelijkse vraag was in 2023 circa 125 MW, maar er moet ook rekening worden gehouden met de piekvraag die vorig jaar uitkwam op 145,5 MW. In de windstille maanden kan dat met 46,5 MW minder aan windenergie spannend worden.

Aqualectra is niet alleen in afwachting van de windturbines bij Koraal Tabak en een nieuwe dieselcentrale. Ook werkt het bedrijf naar eigen zeggen aan de optimalisatie van het brandstofverbruik voor de huidige dieselcentrales (aan de Dokweg), en moeten er een grootschalig energieopslag en een energiemanagementsysteem komen. ,,Dit alles om de energieproductie en -distributie op Curaçao te verduurzamen, optimaliseren en moderniseren”, aldus het nutsbedrijf.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.