Vluchten vertraagd en telefoonnummers onbereikbaar

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De wereldwijde storing, waardoor computers, apps en clouddiensten van Microsoft gisteren niet konden worden opgestart, is ook op Curaçao niet zonder gevolgen gebleven. De grootschalige problemen werden veroorzaakt door een fout in een update van het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike.

F03 MicrosoftstoringOnder meer het vliegverkeer richting Curaçao ondervond hinder van de storing. Omdat inchecksystemen op meerdere luchthavens, waaronder Schiphol, lange tijd niet werkten, vertrokken ook vluchten naar Curaçao met vertraging.

De eerste KLM-vlucht - KL733 - zou oorspronkelijk om 14.55 uur op Hato landen, maar dit werd een uur later. De KL735 had zo’n 40 minuten vertraging. Passagiers van TUI hadden nog meer vertraging. De eerste vlucht - OR355 - had moeten landen om 16.00 uur, maar dit werd ruim 3 uur later. TUI-vlucht OR395 had een vertraging van een uur en drie kwartier.

De Corendonvlucht vertrok weliswaar met vertraging vanaf Schiphol, maar kon deze onderweg inlopen en kwam zelfs een paar minuten eerder aan dan gepland. ,,Corendon maakt geen gebruik van de systemen die door de wereldwijde storing zijn getroffen. De gevolgen voor onze operatie zijn daarom vooralsnog beperkt.

Ook passagiers vanuit Amerika hadden vertraging. De eerste vlucht van American Airlines vanuit Miami vertrok ongeveer anderhalf uur later dan gepland en de tweede vlucht ruim een half uur later.

Ook niet aan de luchtvaart gerelateerde bedrijven ondervonden hinder van de mondiale storing. Dit had veelal te maken met het uitvallen van de telefooncentrale. Onder meer 24/7 Wegenwacht maakte hiervan melding op sociale media. Deze organisatie communiceerde een tijdelijk noodnummer waarop men wel bereikbaar was. Datzelfde gold voor beveiligingsbedrijf Securitas. Zij benadrukten dat hun andere (beveiligings)systemen gewoon werkten. Later op de dag liet Securitas weten dat het telefonieprobleem verholpen was.

Ook telecomprovider Flow liet weten getroffen te zijn door de storing. Zij waren telefonisch niet bereikbaar voor klanten. Wel konden klanten worden geholpen via WhatsApp en e-mail.
Verder waren er ook problemen bij Aqualectra. Het nutsbedrijf maakte online melding van problemen met verschillende systemen, waaronder het Pagatinu-systeem. Al snel kwamen zij met de update dat ze weer bereikbaar waren en dat klanten weer Pagatinu-tegoed konden aanschaffen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.