Vraagtekens bij verwachtingen die RdK heeft gecreëerd over banen

Van onze redactie
Willemstad - ,,De deal met Oryx die nu op tafel ligt komt niet overeen met de visie die ons in het verleden werd voorgehouden.”

valse hoopNa een informatiesessie met vertegenwoordigers van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) en Oryx Midstream, concludeert de vakcentrale SSK (Sentral di Sindikatonan di Kòrsou) dat er drie jaar lang ‘valse hoop’ is gegeven aan voormalige medewerkers van de Isla-raffinaderij.
Op basis van de ontvangen informatie kan nu worden bevestigd dat er géén ruwe olie meer zal worden geraffineerd bij de Isla, aldus SSK-vicevoorzitter Wendell Muelen. Hij sprak eerder met de Papiamentstalig krant Èxtra en herhaalt deze woorden ook tegenover het Antilliaans Dagblad.
Muelen betreurt het dat er gedurende drie jaar valse hoop is gewekt bij de honderden personen die zich hebben ingeschreven voor opleidingen en de hoop hadden op werk bij de raffinaderij. Dit punt was dan ook een discussieonderwerp tijdens de informatiesessie. Hij noemt hierbij geen namen, maar het is duidelijk dat die verwachtingen zijn gewekt door het kabinet-Pisas (MFK/PNP) met de premier zelf, Gilmar Pisas (MFK), voorop.
Volgens Muelen kan uit de verstrekte informatie worden opgemaakt dat er nog geen definitieve overeenkomst is tussen RdK en Oryx Midstream. ,,De overeenkomst die op 1 juli werd ondertekend, is nog onderhevig aan de uitkomst van de onderhandelingen met verschillende belanghebbenden.”
Het betreft hier onderhandelingen met de regering over een belastingregeling en ook met diverse overheidsbedrijven zoals nutbedrijf Aqualectra, brandstofleverancier en -distributeur Curoil en sleepbotenbedrijf Kompania di Tou Kòrsou (KTK), dochter van havenbedrijf Curaçao Ports Aurthority (CPA). Ook in dit verband stelt Muelen dat SSK vraagtekens zet bij de verwachtingen die de RdK-directie heeft gecreëerd over de werkgelegenheid.
Muelen geeft aan dat SSK ook heeft gevraagd waarom de plannen zijn gewijzigd. ,,De uitleg die we kregen is dat vanwege milieueisen en veranderingen in de internationale markt het niet langer haalbaar wordt geacht om ruwe olie op Curaçao te raffineren. Om deze reden heeft RdK ervoor gekozen om in zee te gaan met Oryx Midstream, die van plan is om petroleumproducten te blenden en op te slaan.”

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.