CBCS zet streep onder negen microkredietverstrekkers

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een flinke reeks kleinere geldinstellingen is onlangs een verbod opgelegd, zo blijkt uit een bekendmaking die de Centrale Bank in relatieve stilte op de website heeft geplaatst.
Daarin worden de instellingen achter elkaar opgesomd, overigens zonder opgave van reden(en) of een toelichting op het verbod. Het gaat om: Bignet bv; RHM Management and Investment Company nv; Joyfields International bv (bekend als ‘Shon Fia’); 1 Fiansa bv; Cash X-Press bv; Gesa nv; Aguila El Mana bv; QuickCash Curaçao nv; en QuickCash Sint Maarten nv.

F01Op deze manier lijkt de Centrale Bank, als toezichthouder van het financiële stelsel, ‘schoon schip te maken’, met name wat betreft de kleine geld(lenings)instellingen. Formeel vallen ze onder de Landsverordening toezicht bank- en kredietwezen (Ltbk).

De ‘stilzwijgende’ bekendmaking (stilzwijgend omdat de CBCS hier geen overige ruchtbaarheid aan heeft gegeven) is dat ingevolge artikel 9 van deze Landsverordening Ltbk de Centrale Bank de ontheffing van het verbod ter zake kredietverlening aan het publiek verleend aan de genoemde instellingen heeft ingetrokken. Als de ontheffing van het verbod wordt ingetrokken is dus weer sprake van een verbod.

Eerstgenoemde, Bignet, is op zich een bekende; wat te maken heeft met de al breed in de publiciteit uitgemeten onregelmatigheden en het niet langer voldoen van de investeerders/schuldeisers door directeur/eigenaar Steven Blanca. Deze te Santa Rosaweg geregistreerde vennootschap was actief sinds februari 2002, werd in juli 2021 opgeheven en 17 januari 2024 geldt als ‘datum einde van faillissement’.

De CBCS noemt als tweede RHM Management and Investment Company, opgericht in april 2008 en gevestigd in Zuid Popo, met twee bestuurders: Onofre Martina en de in Colombia geboren Yamile del Carmen Galera Cardozo.

Joyfields International oftewel ‘Shon Fia’ had verschillende locaties van waaruit de diensten werden aangeboden, waaronder aan de Gosieweg. Het werd in januari 2011 opgestart en heeft Gurney Roderick Semper als directeur. De per juni 2021 opgeheven ‘nevenvestigingen’ vermelden ook William John van Dijk als beheerder.

 

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.