MAN schrijft brief aan Pisas en MFK wil Statenvergadering

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Statenlid Giselle Mc William (MAN) heeft de goede raad van Statenvoorzitter, Charetti America-Francisca (MFK) opgevolgd en nu in een brief gericht aan premier Gilmar Pisas (MFK) gevraagd om inzage in het contract dat gesloten is met Oryx. Dit oliebedrijf gaat activiteiten ontplooien in Bullenbaai en de raffinaderij in Emmastad.

F04 OryxEerder verzocht de MAN-fractievoorzitter de Statenvoorzitter om de documenten op te vragen, waarop America-Francisca antwoordde dat dit niet mogelijk is. ,,Het Reglement van Orde van het Parlement voorziet niet in een bepaling die mij toestaat documenten bij de regering op te vragen”, aldus de voorzitter. Zij gaf aan dat er twee mogelijkheden zijn om aan informatie over de leaseovereenkomst te komen, namelijk door een vraag te stellen aan de regering of door een Statenvergadering aan te vragen. Mc William heeft voor de eerste optie gekozen, de MFK-fractie overigens voor de tweede. Dus de oppositie en de coalitie willen meer informatie over de overeenkomst tussen Refineria di Kòrsou (RdK) en Oryx, van dertig jaar voor het beheer van de raffinaderij-installaties in Emmastad en Bullenbaai.

In de brief van de MAN staat: ,,Deze overeenkomst betekent dat de installaties van het volk in handen worden gegeven van de Oryx-groep, en het Parlement, als het hoogste orgaan van bestuur dat de bevolking vertegenwoordigt, heeft hierover vooraf geen enkele informatie ontvangen. Uit wat tijdens de ceremonie aan de minister-president is gepresenteerd, blijkt dat er geen raffinage van ruwe olie en productie van producten zoals benzine en diesel zal plaatsvinden. Via deze brief stellen wij vragen conform het Reglement van Orde en doen wij een verzoek aan de Regering als aandeelhouder van RdK. Is de Regering als aandeelhouder van RdK op de hoogte van de motie van het Parlement van 22 augustus 2013 (waarin de regering is verzocht de volksvertegenwoordiging op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rond de raffinageoperaties, red.)?

Gezien het aantal vragen over de overeenkomst die is ondertekend tussen RdK en Oryx, eisen wij dat de regering als aandeelhouder van RdK het Parlement inzage geeft in de leaseovereenkomst en/of het Memorandum of Understanding dat is ondertekend met betrekking tot de raffinaderij, die eigendom is van ons volk.”

MFK verzoekt om een vergadering van de Centrale Commissie in de Staten om een rapportage te krijgen over de overeenkomst tussen Oryx Midstream en RdK. Gevraagd wordt de minister-president en het management van RdK uit te nodigen. In de motivatie staat: ,,Zoals bekend, is de MFK-fractie in het afgelopen jaar zeer actief en kritisch geweest over de heropening van de raffinaderij nadat de poorten in 2019 werden gesloten. Dit resulteerde in het verlies van banen, de instorting van een economische pijler en zelfs de emigratie van onze burgers. Begin juli jongstleden was de partij getuige van de ceremoniële gebeurtenis waarbij de publieke entiteit RdK een overeenkomst ondertekende met Oryx Midstream, een bedrijf dat deel uitmaakt van een commercieel conglomeraat met aanzienlijke investeringen in verschillende sectoren wereldwijd. Deze overeenkomst markeert de afronding van een integraal proces dat door RdK in juni 2022 werd gestart. Het is van cruciaal belang dat het Parlement op de hoogte wordt gebracht van de overeenkomst die begin juli is ondertekend. De MFK-fractie erkent dat deze overeenkomst zeker voordelen zal hebben voor de gemeenschap van Curaçao, maar het is belangrijk dat wij op de hoogte blijven van het proces dat tot deze overeenkomst heeft geleid.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.