Uitdagingen waar vrouwen en leiders van kleur op werkvloer mee kampen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Als naar eigen zeggen ‘fervent voorstander van diversiteit en inclusie’ vindt Edson Hato het rapport van Judi Mesman over leidinggevenden van kleur en waar zij zoal tegenaan lopen in een overwegend witte omgeving, ‘de zogenoemde glazen klif’, ‘een uitermate belangrijk onderzoek’.

EdsonHato1Hato is sinds kort Vertegenwoordiger van Nederland op Curaçao, Aruba en Sint Maarten met Willemstad als vestigingslocatie. Hij schrijft erover in een bericht op zijn LinkedIn-pagina met verwijzing naar een recente publicatie in de Volkskrant.
Wetenschappelijk onderzoeker Mesman heeft onlangs haar rapport in Den Haag gepresenteerd. Hato wijst erop dat dit ‘nu voor het eerst licht werpt op de uitdagingen waar niet alleen vrouwen, maar ook leiders van kleur op de werkvloer mee kampen’.
De Vertegenwoordiger van Nederland: ,,Uit de bevindingen van Mesman blijkt dat mensen van kleur in leiderschapsposities weleens te maken krijgen of hebben gekregen met de glazen klif; een situatie waarin een organisatie of bedrijf in zwaar weer besluit om een persoon van kleur of een vrouw voor een leiderschapspositie aan te nemen. Het risico op falen is voor zo iemand heel groot en bovendien kan zo iemand die intern veranderingen wil doorvoeren stuiten op veel verzet. Zo’n leidinggevende stopt er vervolgens mee, wordt ziek of weggestuurd en de mensen binnen de organisatie denken: ‘Zie je wel, we hebben het geprobeerd met een vrouw of iemand van kleur aan de top, maar het werkt toch niet.’”
Hato verwijst naar een link naar het artikel van <f"ADScala-Italic">de Volkskrant<f"ADScala-Romein"> ‘Onderzoek naar leidinggevenden van kleur: Zonder empathisch vermogen hadden ze het niet zo ver geschopt’ en naar ook een link van een ouder, maar volgens hem eveneens interessant en relevant artikel dat op LinkedIn is geplaatst, genaamd ‘Black Professionals: Being palatable and white fragility’.
Zelf heeft Hato Curaçaose roots. Tijdens zijn kennismakingsreceptie in februari dit jaar zei hij daarover: ,,Ik ben een yu di Kòrsou die weet wat het betekent om op te groeien zonder je eigen historie goed te kennen. Ik ben een yu di Kòrsou die weet wat het is om op te groeien en je ware identiteit te moeten verhullen om zo niet buitengesloten te worden. Deze yu di Kòrsou weet wat het is om als een zwarte man in een overwegend witte wereld en binnen een systeem dat gebaseerd is op de witte norm, te moeten presteren en overleven.”
Deze uitdagingen hebben hem naar eigen zeggen ‘leren omgaan met verschillen en hebben mij doen inzien dat onze verschillen - in tegenstelling tot wat velen denken - ons niet zouden moeten scheiden’. ,,In die verschillen ligt juist onze kracht. En wanneer je vanuit kracht handelt en niet vanuit zwakte, is de wereld van mogelijkheden oneindig.”
Mesman sprak voor het onderzoek ‘Leiderschap van kleur’ veertig mensen van kleur die na mei 2020 zijn benoemd in een leiderschapspositie, zoals directeur of bestuurder in de (semi-)publieke sector. Het rapport beschrijft wat zij tegenkomen op de weg naar de top en wat hun ervaringen zijn in hun huidige leiderschapsrol.
Kleurenblind door het werkende leven gaan? Dat is voor de meeste mensen van kleur in leiderschapsposities de gedroomde situatie, maar helaas nog niet de realiteit. Dat is een van de belangrijkste rode draden die Mesman, universiteitshoogleraar Maatschappelijke verantwoordelijkheid en impact, schetst in het rapport dat vorige maand verscheen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.