Belangenvereniging vreest ‘opengooien markt’ door wet Cooper

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De vereniging van touroperators, Curaçao Association of Tour Operators (Cato), doet een beroep op de Staten om te voorkomen dat er ‘ondoordachte wetswijzingen’ doorgevoerd worden. De brief is gericht aan Statenvoorzitter Charetti America-Francisca (MFK), maar kopie conform ook gestuurd aan haar partijgenoot minister Charles Cooper van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP).

Toursector2NEW,,Onze sector van toerwagens (TW) telt ongeveer 3.000 leden en familieleden die gedupeerd zullen worden bij ondoordachte wetswijzingen die een cruciale impact zullen hebben op onze economie. Het is hierbij in uw handen, het parlement, om te beslissen of u dit zal toestaan of op zijn minst eerst verder onderzoek zult vragen, wat nu van cruciaal belang is”, zo staat in de brief.
Cato heeft op 22 december 2023 een officiële brief en onderbouwd onderzoeksdocument, getiteld ‘Wat komt er uit de bus’, aangeleverd bij Cooper. ,,Wij zijn het als sector absoluut niet eens met de gehaaste wijze van VVRP om zonder volledig onderzoek wetten te wijzigen die zoveel leden negatief zullen raken. In ons onderzoeksdocument ziet u, aangetoond door een onafhankelijk onderzoeksbureau (Curconsult, red.), dat een dergelijke actie van wat minister Cooper van plan is, zonder eerst volledig onderzoek te doen, een catastrofale invloed zal hebben op onze lokale economie en tot 3.000 leden in de financiële problemen zal brengen.”
Uitgelegd wordt dat op dit moment het toerisme de enige economische pilaar is waar de Yu di Kòrsou van leeft, en juist deze pilaar ‘is VVRP nu voornemens uit handen te geven aan buitenlandse kapitaalkrachtigen, die niets anders dan nog meer werkloosheid voor ons als lokalen zullen brengen’. ,,Wij begrijpen dat de wet mogelijk aan modernisering toe is, maar het is enkel ons beleefde doch dringende verzoek om een blik te werpen op ons onderzoeksdocument en op zijn minst eerst een volledig en accuraat onderzoeksrapport aan te vragen bij VVRP, alvorens u een dergelijke belangrijke stem zal uitbrengen over de toekomst van ons eiland”, richt Cato zich tot de 21 Statenleden.
In een begeleidend schrijven aan minister Cooper bij het onderzoeksrapport van Curconsult schrijft Canto-voorzitter Mark Verburg hoe op 10 november met de doelgroep is omgegaan door de minister. Op die dag waren de TW-vergunninghouders uitgenodigd om deel te nemen aan een symposium waar een dialoog zou plaatsvinden tussen de sector en VVRP om tot besluitvorming te komen. Maar er was géén dialoog, aldus Verburg.
De uitnodiging kwam ‘last minute’ waardoor de leden zich niet konden voorbereiden. Op de dag zelf werden twee verschillende belangengroepen, te weten taxi’s en TW’s bij elkaar gezet, en voelden de TW’s zich niet gehoord. Tot slot werd geen gesprek gevoerd, maar moesten de aanwezigen een enquête invullen en kiezen uit twee opties van wetsvoorstellen die al vastlagen, te weten 1. volledig opengooien van de markt of 2. opengooien van de markt met een maximum.
,,Als Cato zijn wij van mening dat de noodzaak om de TW-markt te openen ontbreekt of in ieder geval niet duidelijk in kaart is gebracht en dat door gebrek aan kennis van de zijde van VVRP men niet het besef heeft wat openen van de markt voor riskante gevolgen zal hebben. De negatieve sociaaleconomische gevolgen zullen vele malen groter zijn dan de enkele voordelen die u hoopt te behalen. Enkele grote risico’s zijn onder andere het zeer waarschijnlijk sluiten van de momenteel complete lokale markt door overname van kapitaalkrachtige buitenlandse ondernemers; baanverliezen in de sector van de lokale medewerkers, overtoerisme en negatief imago van het eiland. Wij dragen bewust nu nog geen oplossingen aan, omdat wij van mening zijn dat de beleidsmakers eerst de markt goed moeten snappen en de risico’s goed moeten kunnen inschatten alvorens tot een beslissing te komen”, wordt aangevoerd.
Cato bestaat uit de volgende ondernemingen: Fiesta Tours, Ben Tours, Taber Tours, Peter Trips (TMC), Atlantis Adventures, Serenity Transfers & Tours, Rumba Tours, Island Style Events, Does Travel & Cadushi Tours, Kibra Hacha Tours, Casper Tours, Viajes Turista, Curven Tours & sightseeing, Quality Tours, Tropical Tours en Fundashon Transporte Uni.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.